• Novosti online

  Vučić povodom Dana Rusije: ‘Živelo srpsko-rusko prijateljstvo!’

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija i Rusija imaju strateške i partnerske odnose poštovanja i razumevanja.

  „Svaki veliki dan za Rusiju je važan i veliki dan i za Srbiju. Živelo srpsko-rusko prijateljstvo“, rekao je Vučić na prijemu povodom Dana Rusije.

  Na svečanosti u Ambasadi Rusije kazao je da je to veliki praznik za „prijateljski, bratski ruski narod“, da je to „svetkovina svakog ruskog gradjanina koji poštuje ideale slobodarstva i nezavisnosti“.

  Vučić je pročitao čestitku u kojoj je, povodom Dana Rusije, poručio predsedniku Vladimiru Putinu da ga „iskreno raduju dostignuća“ Rusije.

  „Strateški i partnerski odnosi Srbije i Rusije potvrdjeni su vašom posetom Beogradu (u januaru), ona je ostavila trag u duši srpskog naroda“, poručio je Vučić Putinu.

  Odlazeći ruski ambasador u Beogradu, Aleksandar Čepurin, izjavio je na srpskom jeziku da „nema mnogo zemalja koje su kao Srbija i Rusija podržavale jedna drugu tokom vekova“ i da je uveren da će njihova saradnja biti „još bogatija i dinamičnija“.

  „Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije, razumevanje i zaštitu, ako bude potrebno“, ukazao je Čepurin.

  On je kazao da je tokom godina u Beogradu „osećao podršku Vučića koji je izuzetno mnogo uradio za razvoj srpsko-ruskih odnosa“ i da je „siguran da će u budućnosti uraditi još više“.

  Čepurin je Vučiću uručio prvi primerak svoje knjige eseja o Srbiji i Srbima, na ruskom jeziku, u kojoj je „pokušao da izrazi koliko je zavoleo Srbiju“. Knjiga će biti u prodaji u Beogradu i Moskvi po završetku Čepurinove misije u Srbiji.

  Ruski ambasador je dodao da je 12. jun dan „kada svi Rusi dele najsvetlija, najdublja osećanja: ljubav prema otadžbini, ponos, odgovornost za sadašnjost i budućnost Rusije“.

  Dan Rusije se obeležava u znak sećanja na donošenje Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990. godine. Tom Deklaracijom je označen početak ustavnih reformi u Rusiji, tada jednoj od 15 republika Sovjetskog Saveza.

  Na prijemu su bili predsednice Skupštine i Vlade Srbije, Maja Gojković i Ana Brnabić, ministri Aleksandar Vulin i Nenad Popović, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i predstavnici drugih političkih stranaka, diplomatskog kora, Vojske Srbije, medija i druge zvanice.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com