Crna Gora

Vučić razgovarao sa Srbima iz regiona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Novom Sadu sa predstavnicima Srba iz regiona o položaju srpskog naroda u zemljama u kojima žive i problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Vučić je rekao da je važno sagledati probleme kako bi Srbija na najbolji način mogla da pomogne da Srbima u regionu budu zagarantovana prava u skladu sa medjunarodnim normama, saopštilo je Predsedništvo.

On je konstatovao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet zemalja u kojima žive Srbi i sa njima želi najbolje odnose, jer su mir, stabilnost i saradnja u regionu u interesu srpskog naroda.

Prema njegovim rečima, Srbija jačanjem ekonomije i ugleda u svetu može da učini više za položaj Srba u regionu i drugim delovima sveta.

Vučić je naglasio da će Srbija nastaviti da pruža podršku obrazovnim i kulturnim institucijama srpskog naroda u regionu, kako bi sačuvali srpski jezik i kulturu, a takodje i aktivnostima Srpske pravoslavne crkve, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Srba u regionu su poručili da ih ohrabruje pristup Srbije, izrazivši spremnost da pomognu nacionalno delovanje i spreče dalju asimilaciju Srba. Oni su rekli da svaki napor koji srpske vlasti preduzmu za normalizaciju ili razvoj odnosa sa zemljama u kojima žive mnogo znači i za njihov položaj.

Sastanku su prisustvovali patrijarh srpski Irinej, predsednik RS Milorad Dodik, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, ministri u vladi i drugi.

Beta

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh