Ekonomija

Vučić razmatra izveštaj Mekinsija o Boru, ima nade

vučićFoto: Tanjug, Sava Radovanović

Vučić je rekao da je dugo razgovarao sa stručnjacima konsultantske kuće Mekinsi, koji su mu predstavili studiju za RTB Bor, i da na osnovu toga može da kaže da za to imamo mogućnost.

Kako je rekao, reč je o tome da moramo sebe da promenimo, da reformišemo to preduzeće.

„Svi treba da znaju da će RTB će da opstane, to je veliko i važno preduzeće za našu zemlju, od njega živi gotovo ceo istok Srbije i o tome ćemo voditi računa i za to imamo mogućnost u skladu sa onim što sam video i što sam mogao da čujem od naših prijatelja od Mekinsija“, rekao je Vučić.

Dodao je da će više moći da govori za nekoliko dana, kada bude u celini izučio i pročitao i kada vlada bude donosila odluke.

SERTIĆ:STUDIJA POKAZALA DA RTB BOR IMA PERSPEKTIVU

Konsultantska kuća Mekinsi ocenila je nakon predstavljanja studije o RTB Boru, da ta firma ima ozbiljnu perspektivu, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić ističući da je to ohrabrujuće za žitelje Bora, ali i čitavog regiona.

Upravljanje mora da se menja

Prema njegovim rečima, Mekinsi je potvrdio i bojazan države da mora da dođe i do promene u načinu upravljanja kompanijom, kao i u načinu realizacije tehnoloških procesa i uopšte u vezanim procesima – od nabavke do prodaje. „Takve tehničke stvari vezano za konsolidaciju nigde se u svetu ne objavljuju, pa ih ne možemo ni mi objaviti. Ono što je važno, jeste da napravimo plan koji bi u naredne dve nedelje trebalo da definišemo do detalja i predstavimo ga, ne samo premijeru, nego i zajedno sa menadžmentom RTB Bora krenemo u njegovu realizaciju“, rekao je Sertić.

To je ohrabrujuće i za nas, da možemo da računamo da u budućnosti to preduzeće može da bude konsolidovano, kako bi nastavilo da nosi ekonomski život čitavog tog regiona, rekao je Sertić novinarima nakon obilaska fabrike Plamen u Inđiji.

On je rekao da bi u naredne dve nedelje trebalo da bude definisan detaljan plan i ocenio da bi za godinu do godinu i po, RTB Bor mogao da se utegne i posluje po tržišnim principima.

Ne mogu da pričam o detaljima, to razumete, ali dve stvari su ključne – jedna da je mišljenje Mekinsija stručno, a oni smatraju da RTB Bor ima ozbiljnu perspektivu, a druga je da su potvrdili našu bojazan da je potrebna promena u smislu rukovođenja preduzećem, tehnološkim procesima…, rekao je Sertić.

Upitan kako prevazići problem niske cene bakra u svetu, Sertić je podsetio da je cena bakra, iako niska, u prethodnom periodu ipak porasla sa 4.300 na oko 5.000 dolara po toni.

To je dobar pomak, konstatovao je ministar.

Mekinsi je studiju o RTB Boru pre nekoliko dana predstavio Ministarstvu privrede, a juče premijeru Aleksandru Vučiću, a ministar Sertić poručuje da je nakon što je video studiju mnogo više optimista po pitanju tog preduzeća nego pre mesec dana.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh