• Novosti online

  Vučić sa Ivanićem: Srbija će uvek poštovati Dejtonski sporazum (VIDEO)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u razgovoru sa srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem u Beogradu, da je Srbija opredeljena za unapredjenje odnosa sa BiH i da će uvek poštovati Dejtonski mirovni sporazum.

  Vučić i Ivanić su razmotrili moguće zajedničke ekonomske projekte i druge vidove saradnje Srbije i BiH i razgovarali o situaciji u regionu, saopštilo je Predsedništvo Srbije posle sastanka.

  Srpski predsednik je istakao da će Srbija uvek poštovati Dejtonski mirovni sporazum i zajednički izraženu volju sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini Srba, Bošnjaka i Hrvata.

  Dodao je da je Srbija opredeljena za unapredjenje političkih i ekonomskih odnosa sa BiH, navedeno je u saopštenju.

  „Dobrosusedski odnosi su od vitalnog značaja i za srpski narod u Republici Srpskoj i BiH, kao i za Bošnjake i Hrvate u BiH, ali i za mir i stabilnost u regionu“, rekao je Vučić.

  Ivanić: Srbija i BiH sve značajniji ekonomski partneri

  Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Beogradu da je i Srbiji i BiH u interesu da se odnosi poboljšaju jer „jedna drugoj postaju najznačajniji ekonomski partneri“.

  Ivanić je novinarima posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiće rekao da je sa njim imao „redovni sastanak“ i da su, pored ostalog, razgovarali o stanju u BiH i rešenju problema sa izbornim zakonom u toj zemlji, kao i o Srbiji i o situaciji sa Kosovom i Metohijom.

  „BiH i Srbija postaju jedna drugoj najznačajniji ekonomski partneri. Svima je u interesu da se odnosi poboljšaju“, rekao je Ivanić.

  On je rekao da danas sa Vučićem nije razgovarao o otvorenim pitanjima niti o migrantima.

  „Nismo razgovarali o migrantima (…) Najveći broj ljudi koji su ušli (u BiH) otišlo je iz zemlje. Nije njima želja da ostanu u BiH, ne deluje im kao zemlja budućnosti“, rekao je Ivanić.

  Dodao je da se „ne smeju potceniti zloupotrebe migrantske krize kao što je terorizam“ i da je glavna stvar „čvršća“ kontrola granice.

  Upitan za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, Ivanić je kazao da se očekuje da „zemlja koja se najviše angažovala“, a to je Turska, da „izadje sa „finansijskim sklopom“.

  „Uveren sam da ćemo do jeseni imati njihov stav o tome kako će da se definiše finansijska konstrukcija“, rekao je Ivanić novinarima.

  Govoreći o situaciji u BiH, Ivanić je istakao da medjunarodne institucije u BiH „prave grešku“ jer „s vremena na vreme“ imaju favorite.

  „Ključ za stabičnist Bosne i Hercegovine je neutralnost medjunarodnih institucija“, dodao je srpski član Predsedništva BiH.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com