Novosti online

Вучић: Спремни смо да будемо део европског решења

ЛОНДОН – Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је Србија спремна да буде део европског решења за питање избеглица, било да се ради о затварању граница или систему квота, али да Европа треба да каже које је то свеобухватно, заједничко решење.

Вучић је синоћ учествовао у емисији „Њузнајт” британског јавног сервиса Би-Би-Си.

На питање новинара шта ће се десити ако Немачка у неком тренутку затвори границе, због чега би у Србији дошло до нагомилавања миграната, Вучић је рекао:

„Тесно сарађујемо са Немачком и са осталим европским земљама, учинићемо оно што буде европска одлука. Ако нам кажу да се границе затварају ми ћемо их затворити, чак иако ја не мислим да је то најбоље решење. Али, ако нам кажу да то јесте најбоље решење и заједничко европско решење, ми ћемо тако учинити. Само нам је потребно да чујемо шта је то свеобухватно, заједничко европско решење.„

Вучић је подсетио да је више пута у Бриселу разговарао са немачком канцеларком Ангелом Меркел и другим европским лидерима о проблему миграната.

„Оно чиме смо били незадовољни је то што Европа није могла да нађе свеобухватно решење за мигрантску кризу. Рекли смо да ћемо поступати у складу са оним што се буду договорили. А све време смо били земља која је те људе третирала на хуман, људски начин. У Србији нисте могли да видите сузавац, палице, свакакве друге ствари. Само у Србији”, нагласио је Вучић.

Премијер Србије, који данас са бројним светским лидерима у Лондону учествује на Донаторској конференцији за Сирију, наглашава да је Србија прихватила мигранте јер је и сама пре 20 година имала сличну ситуацију.

Он је додао да је Србија спремна чак и да учествује у систему квота и да прихвати 5.000 или 10.000 људи у нашој земљи, уколико би они желели да остану.

„Пет, десет, петнаест хиљада, колико се већ договоримо.Треба имати на уму да је Србија мала земља, ако бисмо ми пристали на толико онда би Пољска, која је много већа, морала да пристане на на пример 70.000 -80.000 избеглица”, сматра Вучић.

На констатацију новинара да је између земаља истока и запада Европе било доста тешких речи, и да је западна Европа замерила источној да се не понаша солидарно, Вучић каже да се ту не ради само о мигрантима, већ и о сакупљању политичких поена у домаћој политици.

„Ми то не радимо, мени није стало до сакупљања јефтиних политичких поена код куће. Понашали смо се на европски начин. У Србији ће за два три месеца бити избори, али никоме не подилазим. Не плашим људе тиме како је земља угрожена, како ће нам се населити неки странци „, нагласио је он.

На констатацију новинара да је и Србија имала јаку демагошку реторику, Вучић каже:

„Научили смо нешто из споствених грешака, тако се најбоље учи. Можда смо некада могли то и да избегнемо али није нам успело. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh