Gradovi

Vučić: Srbija na evropskom putu

 

 

Srbija je veoma zahvalna Evropskoj uniji (EU) na finansijskoj pomoći i svakoj drugoj vrsti solidarnosti u vreme pandemije korona virusa, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić i ponovio da je nedvosmislen stav da se zemlja nalazi na evropskom putu.

Nakon sastanka sa svim ambasadorima zemalja EU u Srbiji i predstavnicima Evropske komisije, Vučić je na rekao da je sastanak bio veoma otvoren i dug i da se razgovaralo o svim važnim temama.

On je rekao da je EU Srbiji za potrebe borbe protiv korona virusa obezbedila 93 miliona evra, od čega 15 miliona za hitne medicinske potrebe a ostatak za pomoć održavanju ekonomske stabilnosti.

„Srbija izuzetno ceni svaku vrstu pomoći EU i veoma smo zahvalni poreskim obveznicima EU i zemljama koje su donele odluke (o pomoći). To je velika stvar i to ćemo uvek poštovati“, rekao je Vučić.

On je rekao da je na sastanku nedvosmisleno potvrdjeno da je Srbija na evropskom putu.

„Želimo da svoju zemlju uredjujemo u skladu sa evropskim pravilima i uzusima… Jedino gde smo imali različite stavove je po pitanju energetskih pitanja na Kosovu i Metohiji, i po pitanju nekih drugih stvari na Kosovu. Što se svega drugog tiče, imali smo izuzetan sastanak“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija i ubuduće rado prihvatati i dobre reči i kritike iz EU, ali da će i sebi zadržati pravo da misli svojom glavom i da ima pravo da iznese svoj stav i mišljenje po svakom pitanju.

On je naveo da je Srbija ponudila bilo kojoj članici EU pomoć u vidu zaštitne opreme i respiratorima, jer postoji odredjeni višak tog materijala i opreme, i da je zvanični Beograd u stanju da to isporuči u roku od 12 sati onoj zemlji koja je zatraži.

Prema njegovim rečima, saradnja Srbije sa EU je veoma važna jer je ukupna robna razmena dve strane 26 milijardi evra godišnje, dok je pre deset godina taj iznos bio 10 milijardi.

„Mi smo zavisni od tržišta EU i zato smo srećni kada se naprave ambiciozni i dobri planovi za ulaganje u ekonomiju EU“, rekao je Vučić i ponovio da će Srbija nastaviti da pravi pakete subvencija potencijalnim stranim investitorima iz Unije u Srbiju, jer je nastavak priliva stranih investicija od izuzetnog značaja.

Zahvalnost zemljama EU koje su bile protiv otimanja prenosnog sistema Srbije na Kosovu

Predsednik Srbije je zahvalio zemljama Evropske unije koje su bile protiv „otimanja prenosnog sistema“ Srbije na Kosovu i „njegove predaje Albaniji“ i dodao da o tome ne želi detaljno da govori, jer se o tome već mnogo puta govorilo.

Vučić je rekao da je zahvalan i Madjarskoj jer se uzdržala od glasanja i ponovio da Beograd po tom pitanju ima različit stav od većine zemalja EU.

„O Zajednici srpskih opština nema ni govora u javnosti mnogih zemalja EU, a Unija je bila supotpisnik sporazuma iz 2013. godine“, rekao je Vučić.

On je naveo da se Srbija raduje najavi ukidanja taksi na robu prema Kosovu i recipročnih mera, kao i nastavku dijaloga.

„Verujemo u dobru ulogu Miroslava Lajčaka. On predstavlja sve zemlje EU i naša je obaveza da to poštujemo. A šta ja lično mislim o Lajčaku mislim da je reč o inteligentnom i sposobnom čoveku“, rekao je on.

Malu izmenu o isplati 100 evra uveli smo slušajući tajkune koji ne žele tu pomoć

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je „mala izmena“ u vezi sa načinom isplate pomoći od 100 evra punoletnim gradjanima uvedena zbog, kako je rekao, primedbi brojnih tajkuna u politici i van nje da ne žele tu ponižavajuću pomoć.

On je posle sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima članica Unije rekao da će svi penzioneri i gradjani koji primaju socijalnu pomoć automatski dobiti iznos od 100 evra a da će svi ostali punoletni gradjani morati „samo da se prijave“ na automatski broj telefona.

„Moje obećanje biće ispunjeno. Svi penzioneri i oni koji primaju socijalnu pomoć dobiće pare na žiro račune, za ostale punoletne gradjane dovoljan je samo jedan poziv koji košta 10 ili 20 dinara na automatski telefonski broj“, kazao je Vučić.

Navodeći da se neće prijaviti za tu pomoć, predsednik Srbije je pozvao one koji misle da im ta pomoć ne treba, da se takodje ne prijavljuju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh