• Gradovi

  Vučić: Srbija s Kinom razvija sveobuhvatnu stratešku saradnju u svim oblastima

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da Srbija s Kinom razvija sveobuhvatnu stratešku saradnju u svim oblastima i da je ta saradnja potvrda čeličnog prijateljstva dve zemlje.

  „Mi sa Kinezima razvijamo sveobuhvatnu stratešku saradnju u svim oblastima. Počeli smo da gradimo partnerstvo kroz bilateralne infrastrukturne projekte, u izgradnji dela Koridora 11, ali danas Kinezi od svih zemalja Jugoistočne Evrope najviše ulažu u Srbiju, pre svega u svoje fabrike“, rekao je Vučić novinarima prvog dana posete Pekingu.

  Vučić, koji će tokom posete Pekingu učestvovati na Drugom forumu za medjunarodnju saradnju Pojas i put, kazao je da se saradnja Srbije i Kine odvija i kroz treći okvir, kroz stvaranje industrijskih parkova i stvaranje radne grupe za zajedničke investicije.

  „Naša saradnja sa Kinezima je takva da je ona potvrda čeličnog prijateljstva dve zemlje, mi smo od zemalja Jugoistočne Evrope prvi otvorili put ka Kini, to je ovde veoma poštovano“, naveo je predsednik Srbije i dodao to isto kaže i u Кini, Vašingtonu, Moskvi i Briselu.

  Vučić je rekao da će u narednih mesec dana biti potpisan ugovor o kreditu za prugu Subotica – Novi Sad. Kazao je da „Rusi odlično rade“ deonicu Stara Pazova Novi Sad i da će zamoliti Kineze da ubrzaju radove na deonici Beograd Stara Pazova.

  Naveo je da je potpisan i okvirni sporazum za prugu Beograd–Niš–Preševo–državna granica sa Severnom Makedonijom.

  „Želimo da tu vozovi idu 160 kilometara na sat, sa vozovima od 200 kilometara na sat Beograd Novi Sad Subotica i sa kargom koji će znatno da se uvećava podstičemo biznis u Srbiji i rasterećujemo autoputeve“, rekao je Vučić i dodao da se prvi put u izgradnju metroa uključuju i Кinezi.

  Vučić je najavio da će za 10 dana biti otvoren južni krak Koridora 10.

  „Moći ćete da računate da idete ka Skoplju, ka Grčkoj, ka moru bez metra koji nije autoput“, rekao je Vučić.

  On je naveo da će deonica Obrenovac Čačak biti otvorena za dva meseca, a deonica Surčin Obrenovac pre kraja godine.

  Vučić je kazao i da će zamoliti kineskog predsednika Si Djinpinga da Кina pomogne Srbiji u uključivanju u tokove napretka veštačke inteligencije i robotizacije.

  Rekao je da je prvog dana posete Pekingu potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji i da Srbija ulazi u novi investicioni ciklus, ne praveći problem sa javnim dugom.

  Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas u Pekingu više sporazuma o saradnji Srbije i Кine za realizaciju projekata u drumskom i železničkom saobraćaju, kao i Memorandum izmedju ministarstva na čijem je čelu i Ministarstva trgovine Кine, o uspostavljanju radne grupe za investicionu saradnju.

  Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović potpisao je u Pekingu tri sporazuma sa kineskom kompanijom China road and Bridge Corporation (CRBC) kojima se stiču uslovi za početak radova na realizaciji projekta Srpsko-kineskog industrijskog parka u beogradskom naselju Borča.

  Odbijanje kandidature Srpske liste brutalno ukidanje demokratije

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je veoma zabrinut zbog odluke Centralne izborne komisije da odbije kandidature predstavnika Srpske liste za izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova ocenivši to kao „brutalno ukidanje demokratije“.

  „Veoma, veoma, veoma sam zabrinut zbog mere da se Srpskoj listi ne dozvoli da učestvuje na izborima. Mi smo potpisali Briselski sporazum… u tački sedam ili osam nam se nameće kao obaveza učešće na izborima po kosovskim zakonima, ali im sada smeta što Srpska lista pobedjuje“, rekao je Vučić novinarima u Pekingu.

  Vučić je dodao da je „uložen ogroman novac“ kako bi se uništio ugled Srpske liste i kako bi se ona razorila, a Srbi odvojili od Beograda i Srbije. Prema njegovim rečima stranci su „napravili svoje medije na severu Kosova“ kako bi vodili kampanju za kriminalizaciju severa Kosova i Srba na Kosovu.

  „Ali nisu uspeli, jer Srbi sve znaju, oni će biti uz svoj narod i državu. Videli su da im ni milioni dolara ne pomažu da promene volju srpskog naroda“, dodao je.

  Vučić je rekao i da su „Albanci mislili da Srbi neće želeti da učestvuju na izborima, a da sada, kada su Srbi rekli da će izaći i ponovo pobediti, žele da im zabrane izlazak samo zato što se njihova politika ne svidja Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju ili Veseljiju“.

  Ocenivši da je to brutalno ukidanje demokratije Vučić je rekao da će sačekati da vidi „šta će mu neko reći u Berlinu tim povodom“.

  „Neću da kažem na šta me to podseća, kada branite nekome da se kandiduje zato što vam se ne svidja njegova politika, iako ta politika nema u sebi ništa protivzakonito niti bilo šta čime bi narušavalo ljudska prava slobode ili bilo šta slično… To ću pitati i Merkelovu i Makrona. I sve ostale lidere ću to pitati, a to ću objasniti i predsednicima (Kine i Rusije) Siju i Putinu, mada sam siguran da su u saglasju sa nama“, naveo je Vučić.

  On je rekao da ne zna o čemu bi u ovom trenutku razgovarao sa Prištinom.

  „Uvek sam poštovao kancelarku Merkel i predsednika Makrona. Siguran sam da su pametniji od mene i da će nešto da smisle. Ja u ovom trenutku ne razumem kako i o čemu da razgovaram sa Prištinom“, dodao je Vučić koji je rekao da će Kosovo biti jedna od ključnih tema i u njegovim susretima sa predsednicima Rusije i Kine, Vladimirom Putinom i Si Djinpingom.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com