• BG

  Vučić: Srbija se nada pozitivnom izveštaju, ostalo mnogo posla po pitanju vladavine prava

   

   

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, da očekuje da izveštaj o napretku bude pozitivan, da je Srbija zadovoljna ekonomskim reformama i da je ostalo da mnogo uradi po pitanju vladavine prava.

  Vučić je rekao da se nada da će početkom novembra početi skupštinska procedura koja se odnosi na izmene Ustava Srbije u vezi sa pravosudnim delom, jer je to veoma važno za poglavlja o vladavini prava u evropskim integracijama 23 i 24.

  On je rekao da je zadovoljan ekonomskim napretkom, da će javni dug 1. januara biti ispod 50 odsto bruto-domaćeg proizvoda, da je Srbija medju zemljama sa najvišim rastom u Evropi i da direktne strane investicije u Srbiji čine 56 odsto ukupnih direktnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu.

  Vučić je rekao i da je poglavlje 35 o Kosovu od posebnog značaja za Srbiju i da predstavlja neku vrstu uslova za evrointegracije Srbije.

  „Upoznao sam Dejvida Mekalistera sa svim što se zbiva sa Kosovom i Metohijom. Nisam imao mnogo dobrih vesti. Dobro je da imamo mir, neku vrstu stabilnosti, a do kad i kako će to da traje, niti ja znam, niti bilo ko drugi zna. Mi ćemo čuvati mir, truditi se da održimo stabilnost, ali za tango je potrebno dvoje“, rekao je Vučić.

  On je dodao da „nema pojma“ šta medjunarodni faktor hoće od Srbije, kao i da ne zna šta očekuje od Srbije.

  „Spremni smo da razgovore nastavimo. Dijalog moramo da pretpostavimo svakoj vrsti drugačijeg rešavanja problema“, rekao je Vučić i dodao da zna da Srbija nešto mora da uradi po pitanju Kosova, ali da ne zna šta, kao i da mu se čini da ni Evropa ne zna baš šta treba učiniti.

  On je rekao da je uskoro 2.000. dan kako Priština nije osnovala Zajednicu srpskih opština.

  „Ne očekujem da to ispune, da će je ikada ispuniti, da će ih iko pitati, ni mi ih više nećemo pitati“, rekao je Vučić.

  On je dodao da ne može da odgovara onima koji tvrde da Srbija razgraničenjem sa Albancima otvara „pandorinu kutiju“, a ne misle da su je oni otvorili kada su priznali nezavisnost Kosova i pomogli odvajanje Crne Gore od Jugoslavije.

  Govoreći o regionu, Vučić je rekao da Srbija pokušava da ima najbolje odnose sa svima, bez obzira na poruke okoline prema Srbiji, a da će „frustracije i komplekse“ nekih zemalja u regionu ostaviti za večeru sa Mekalisterom.

  „Možda je dobro da ništa ni ne govorim. Mislim da su oni siti svih naših priča, kao što sam i ja sit“, rekao je Vučić.

  Mekalister: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine važna za ceo region

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna stvar, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region.

  „Predsednici (Srbije Aleksandar) Vučić i (Kosova Hašim) Tači su pokazali privrženost tome da normalizaciju podignu na viši nivo, a ta normalizacija bi bila velika stvar ne samo za dve države nego i za region“, rekao je Mekalister na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  On je rekao da o temama daljih pregovora zajednički odlučuju obe strane, i da on ne može da predvidi ni tok ni datum i da samo može da ohrabri Beograd i Prištinu da nastave.

  Evropski izvestilac je rekao da je uslov za dogovor da bude uzajaman i da uzima u obzir medjunarodno pravo.

  Mekalister je rekao da mu je drago da postoji saglasnost da se u regionu ne smeju stvarati homogene, jednonacionalne države.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com