• Južna Srbija

  Vučić: Srpsko srce kuca za Kosovo i Metohiju

   

  Vučić: Srpsko srce kuca za Kosovo i Metohiju

   

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom 100. godišnjice Topličkog ustanka, da Srbija posle svega što su joj radili, nije uništena i nije ponižena, a da „srpsko srce koje niko ne može zaustaviti kuca za Kosovo i Metohiju“.

  „Naša Srbija još stoji, jača, da se bori za svaki život u njoj, da zna kuda ide i šta joj je činiti, i još važnije danas Srbija je naučila sve važne lekcije i zna do čega dovode podele“, rekao je Vučić na svečanosti u Spomen-kompleksu Topličkim junаcimа u Prokuplju.

  Vučić je rekao da Srbija danas „zna, ume i hoće da veruje u sebe“ i u svoje potomke. „Mi smo naslednici onih koji su nekoga izgubili, onih koji su sve za našu Srbiju dali“, rekao je Vučić i dodao da mora da se pokaže srpski ponos.

  Premijer Srbije je rekao da je srpski narod izrastao iz onih koji su mogli da budu pobedjeni, ali nikada poniženi.

  Vučić je istakao da je Toplički ustanak jedini ustanak „protiv tiranske vlasti tokom Velikog rata“ – Prvog svetskog rata, a da su Srbi borili najvrednije ideale – pravdu i slobodu, dok je „tiranin hteo da ukine srpski jezik i spaljivao knjige na njenu, srpske ikone zamenjivao bugarskim i učio srpsku decu da su Bugari“.

  „Da su Srbima pravda i sloboda najvredniji ideali za koje će uvek biti spremni da se bore i da za njihovo ostvarenje život daju, dokazali su na današnji dan vek ranije kada su podigli ustanak protiv bugarskih i austrougarskih okupatora na teritoriji Toplice, Jablanice i Puste reke“, rekao je Vučić.

  Istakao je da je srpski narod za Srbiju uvek davao svoje živote, jer mu je zemlja uvek bila važnija od svega.

  „Naterati Srbina da puca na Srbina naum je koji su tokom čitave istorije pokušali da sprovode naši neprijatelji“, ocenio je Vučić i dodao da su „srpski junaci otišli u boj i time zaslužili srpsku slavu protiv šest puta brojnijeg neprijatelja“.

  On je kazao da je pobijena polovina ustanika, da je stradalo mnogo staraca, žena dece. „Prema austrijskim izvorima pobijeno je 20.000 Topličana, samo zato što su se usudili da kažu: ‘Ne!’, da brane svoju grudu“, rekao je Vučić.

  Premijer je rekao da nikako ne računa da će Srbiju podeliti, i da Srbija nikada neće ustati protiv Republike Srpske, niti obrnuto. „To je naš zavet“, naveo je on.

  Vučić je rekao da on veruje u Srbiju, a od naroda je zatražio da „veruje u sebe i nepodeljeno ide napred kroz život“.

  Vučić je najavio da će u Beogradu biti podignut spomenik „junačkom Gvozdenom puku“, a da će sutra prvi čas u školama biti posvećen Topličkom ustanku.

  U spomen-kompleksu Topličkim junacima u Porokuplju vence su položili Vučić i predsednik RS Milorad Dodik. Ceremoniji su prisustvovali ministri u Vladi Srbije.

  Toplički ustanak je podignut protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata, kao jedini ustanak u nekoj okupiranoj državi tokom tog rata.

  Ustanak je trajao od 26. februara do 25. marta 1917, a neposredan povod za njegovo izbijanje je bila mobilizacija koju su bugarske vlasti htele da sprovedu na teritoriji Toplice, Jablanice i Puste reke.

  Ustanike su predvodile četiri vojvode: Kosta Vojinović, braća Milinko i Toško Vlahović i Jovan Radović.

  Vučić je posle svečanosti posetio izložbu u Nаrodnom muzeju Toplice „Toplički ustаnаk 1917. – 100 godinа posle“.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com