Gradovi

Vučić: Stanje u državnoj kasi – nikad bolje

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u budžetu od početka godine do kraja jula ostvaren su suficit od 22 milijarde dinara, odnosno 170 miliona evra, što je, istakao je, do sada najbolji fiskalni rezultat.

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u budžetu od početka godine do kraja jula ostvaren su suficit od 22 milijarde dinara, odnosno 170 miliona evra, što je, istakao je, do sada najbolji fiskalni rezultat.

„Stanje u državnoj kasi je dobro i teško da je ikad bilo bolje“, rekao je on.

Vučić je, na konferenciji za štampu, naglasio da je u prvobitnom dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom planiran deficit od 73 milijarde dinara za taj period, što znači da je rezultat premašio očekivanja za plus 95 milijardi.

„Bolji nam je rezultat za 800 miliona evra. Za toliko su nam veći prihodi i manji rashodi od onoga što je dogovoreno sa MMF-om i što je usvojila Skupština Srbije“, pohvalio se premijer i dodao da je mahom reč o boljim budžetskim prihodima.

Prihodi su, precizirao je, veći za 22,8 milijardi dinara, dok su rashodi niži za 3,8 odsto od planiranih.

Kada je reč o poreskim prihodima, oni su, kako je rekao iznosili 54,7 milijardi dinara.

Neporeski prihodi su iznosili 18,7 milijardi, a veći su pre svega zbog akcize i carine, ne zbog uplata preduzeća, koja će se, kako je rekao tek intenzivirati u avgustu i od Telekoma Srbija, EPS-a, EMS-a…

„I u avgustu ćemo, zato, da povećamo suficit“, rekao je Vučić navodeći da očekuje suficit u ovom mesecu od najmanje 25 milijardi dinara, odnosno 200 miliona evra.

Prema njegovim rečima, do sada je, u prvih šest meseci ove godine i rast BDP-a je ostvaren na nivou od 2,7 odsto,

„Videćemo kako ćemo završiti poslednji kvartal“, rekao je on dodajući da će sigurno biti bolje od onoga što je vlada, zajedno sa MMF planirala, i što je usvojeno u Parlamentu, a rast BDP-a bi mogao da bude i veći od tri odsto.

Vučić je rekao da očekuje rast i u elektro energetskom sektoru, jer u poslednjem kvartalu očekuje remont termoelektrana TENT A i TENT B.

„Blok A je završen, a B će biti završen 2. novembra. U poslednja dva meseca očekujem zanačajan rast proizvodnje elektro energetskog sektora, a tu smo imali pad zbog remonta“, rekao je on.

Govoreći o stanju javnog duga, Vučić je naveo da je do marta planirano da njegovo učešće u BDP-u dostigne 79 odsto, ali nije bilo tako i zbog rasta BDP-a i zbog suficita.

„Zbog suficita ne treba da se zadužujemo, samo radimo rolover“, rekao je premijer.

On je rekao da je javni dug Srbije na kraju jula iznosio 24,36 milijardi evra, a to znači 72,4 odsto BDP-a i dodao da je nešto veći zbog većeg broja projektnih zajmova za putnu infrastrukturu.

Premijer je, govoreći o dobrim rezultatima, tom nizu dodao i 3,9 odsto veće plate kada se posmatra mesec na mesec, jun na jul, ove godine. To je rezultat, nastavlja, dobrih rezultate prerađivačke industrije, a pre svega je to povukao privatan sektor.

Očekuje se da će da rastu još, a i drugi sektori, dodao je on, i istakao da se takođe očekuje i da će plate i penzije od sledeće godine da rastu.

Premijer je naveo da je i naplata putarine u iznosu od 219,9 miliona ovog vikenda bila najveća do sada, i to samo za petak, subotu i nedelju.

Pšenica i kukuruz su dobro rodili, a malina je, kako je rekao, nešto lošija, za 6,5 odsto.

Kada je reč o turistima, njihov broj raste, i u prvoj polovini ove godine je Srbiju je posletilo 1.263.920 turista, što je porast od 12,7 odsto u odnosu na 2015.

Bilo je, precizirao je, 3.489.882 noćenja, što je za 14,9 odsto više, mahom u Beogradu, Novom Sadu, na planinama.

Nezaposlenost je smanjena ispod 18 odsto, a u julu je broj nezaposlenih iznosio 706.611 lica za 5,3 odsto za 39.399 lica manje nego u istom mesecu prošle godine.

Na Aerodromu je 29. jul bio najportometniji dan sa 20.908 putnika, istakao je Vučić.

„Sad radimo na pitanju pronalaženja najboljeg ulagača, za koncesiju za Aerodrom“, rekao je on.

Pomenuo je i da su radovi na Narodnom muzeju započeli, a da je 540 dana rok da budu privedeni kraju, za šta vlada izdvaja milijardu dinara, a uskoro se kreće i u radove na Muzeju savremene umetnosti.

Vučić je naglasio da je zato važno i u političkom smislu da nema turbulencija u regionu.

Prema njegovim rečima, Srbija nema unutrašnjih problema.

„Neko možda misli da to može bolje, pa nek nam pokaže iz iskustva“, rekao je.

Jedini problem koji Srbija ima, nastavio je, jeste politička stabilnost u regionu.

„Nadam se da ćemo to da rešimo“, zaključio je.

Borimo se po rastu BDP, ne po spomenicima teroristima

Vučić je izjavio da se Srbija u regionu takmiči po rastu BDP-a, a ne po spomenicima teroristima.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je razlog za ponašanje vlasti susednih država to što Srbija ostvaruje rast, što dolaze zvaničnici, Vučić nije negirao tu vrstu „borbe“.

„Oni ne zele da budemo uspešni, ali mi ne želimo da se takmičimo u spomenicima za teroriste, nego u BDP-u. Trenutno bolje stojmo ove godine, a zaostajemo što se spomenika tiče“, rekao je premijer ironično.

On je rekao da, kada je reč o investicijama, Srbija je u prvih šest meseci ove godine negde na istom nivou kao i u prvoj polovini 2015. koja je, po tom pitanju, bila veoma dobra godina i to bez velikih privatizacija.

„Ako tako nastavimo, biće dobro. A do kraja godine imamo velike najave“, rekao je Vučić, i dodao da ima čak i mapu investicija.

On je rekao da, kako stvari stoje, očekuje da će više investicija biti na jugu i istoku Srbije, a najviše u regionu Beograda i u Sremu – Mitrovici, Rumi, Pećincima.

„Imamo za Niš najviše fabrika u planu, oni će dobiti dosta do kraja godine, kao i Kruševljani“, rekao je on i naglasio da je vladi jednako stalo i do svih ostalih gradova, kao i do Beograda i Novog Sada.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh