Gradovi

Vučić stigao na londonsku konferenciju o Siriji

LONDON – Svetski lideri, među kojima i premijer Srbije Aleksandar Vučić, okupiće se danas u Londonu na konferenciji posvećenoj Siriji i migrantskoj krizi.

Domaćini donatorske konferencijepod nazivom „Podrška Siriji i regionu 2016“ su britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Sulberg, kuvajtski emir šeik Sabah Al Ahmed Al Sabah i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Očekuje se i učesće američkog predsednika Baraka Obame i ruskog predsednika Vladimira Putina i predstavnika više od 70 dryyava, nevladinih organizcija.

Donatorska konferencija ima za cilj prikupljanje finansijskih sredstava za dugoročnu ekonomsku pomoć onima koji su raseljeni zbog sukoba u Siriji i podršku zemljama koje su primile migrante,

Na konferenciji će, prema najavama, biti postavljeni ambiciozni ciljevi kada je reč o obrazovnim i ekonomskim mogućnostima, kako bi se pomoglo izbeglicama, ali i zemljama koje su im pružile utočiste.

Skup dolazi u trenutku kada su u u Beču počeli dugoočekivani pregovori između predstavnika sirijske vlade i dela opozicije, uz posredstvo izaslanika generalnog sekretara UN Stefana de Misture a mnogi u Evropi sve glasnije upozoravaju da, ukoliko se ubrzo ne pronađe neko rešenje za migrante, preti opasnost da bude ugrožen i sam opstanak EU.

Pojedini lideri država-članica Unije ističu da je za rešenje ostalo šest do osam nedelja, a zemlje koje su primile najviše izbeglica – Nemačka, Švedska i Austrija, uvode dodatne pogranične mere kako bi se kontrolisao priliv migranata.

Nemačka kancelarka je pod posebnim pritiskom nemačke javnosti, opozicije, ali i koalicionih partnera, koji sa sve manje entuzijazma prihvataju njen otvoreni poziv izbeglicama izrečen letos na početku krize.

Konferencija će biti otvorena govorima koorganizatora, a potom će biti održana i plenarna sednica u dva dela.

Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić koji je ranije poručio da Srbija neće biti parking za migrante, da neće i nije u mogućnosti da udomi stotine hiljada tih ljudi, ali je spremna da učestvuje u sistemu kvota, iako nema tu obavezu poput članica EU.

Komentarišući nezvanične informacije da će na predstojećoj konferenciji u Londonu deo novca biti namenjen Srbiji kako bi se jedan broj migranata ovde zadržao, Vučić je rekao da bi tako veliki iznos kao što se pominje značio da će stotine hiljada migranata ostati u Srbiji.

„To nije moguće. Srbija nije parking za bilo koga i ne može to da bude“, poručio je premijer.

Portal Euraktiv preneo je u ponedeljak da je jedan od funkcionera EU rekao da će Fond EU za odgovor na sirijsku krizu, poznat kao Madad fond, koji je EU uspostavila u decembru 2014. godine i koji ima na raspolaganju 650 miliona evra, pomoći i da se „izbeglice zadrže u Makedoniji i Srbiji“.

Kako je nedavno rečeno Tanjugu u kabinetu premijera, Vučić je pozvan da učestvuje konferenciji u zajedničkom pismu britanskog premijera Dejvida Kamerona, nemačke kancelarke Angele Merkel, norveške premijerkse Erne Solberg i kuvajtskog šeika Sabaja al-Ahmeda al-Džabera a-Sabahija i generalnog sekretara UN Ban Ki-muna.

S tim u vezi, Vlada Srbije je na sednici prošle subote donela odluku da izdvoji 500.000 evra da se preko Unicefa dodeli za decu Sirije.

Kriza u Siriji traje gotovo pet godina, u sukobima je poginulo, prema procenama UN, 250.000 ljudi, ranjeno 1,2 miliona.

Humanitarna pomoć je potrebna za 13,5 miliona ljudi, gotovo polovina stanovništva je raseljena, samo u 2015. 1,2 miliona a broj sirijskih izbeglica trenutno iznosi 4,2 miliona.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh