Gradovi

Vučić: Sve projekte sa Kinom sproveli smo u delo

Premijer Aleksandar Vučić preneo je večeras da je na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Rigi, potpisan sporazum vredan 207 miliona evra, vezano za deonicu Surčin-Obrenovac na Koridoru 11, kao i da radovi mogu početi odmah.

RIGA – Saradnja u oblasti infrastrukture, poslovna saradnja i veće prisustvo kineskih investitora u Srbiji rezultat je naše saradnje, poručio je večeras premijer Aleksandar Vučić sa Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope 16+1 održanom u Rigi.

Vučić je koji učestvuje na Samitu 16 + 1 i tom prilikom istakao da Srbija podržava odrednice samita u Rigi i izrazio zahvalnost kineskim prijateljima na dosadasnjoj saradnji, navedeno je u saopštenju.

On je istakao da je Srbija do sada uglavnom sve projekte sa Kinom sprovela u delo i da su iskustva u toj saradnji bila odlična.

„Saradnja u oblasti infrastrukture, poslovna saradnja i veće prisustvo kineskih investitora u Srbiji rezultat je nase saradnje. Veoma smo zadovoljni ulogom kineske strane u poslovanju Železare Smederevo“, zaključio je premijer Vučić.

Nakon samita, premijer Vučić prisustvovaće potpisivanju zvaničnih dokumenata i sporazuma između Vlade Republike Srbije i NR Kine o uzajamnom ukidanju viza i potpisivanju komercijalnog ugovora o modernizaciji i rekonstrukciji mađarsko srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije – deonica Beograd centar – Stara Pazova.

Jedini uveli bezvizni režim sa Kinom

Vučić je takođe istakao večeras da je jedino Srbija, od zemalja učesnica na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Rigi, potpisala sporazum o potpunoj viznoj liberalizaciji sa Pekingom.

Vučić je, posle sednice premijera zemalja učesnica, kazao da je kineski premijer Li Kećijang u tri navrata, u svom obraćanju, govorio o ugovorima sa Srbijom.

Podvukavši da se radi o ugovorima, a ne više memorandumima i sporazumima, Vučić je na tv Pink rekao da imamo samo jedan sporazum, a on se tiče potpune vizne liberalizacije.

„To je samo Srbija uradila od svih 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Neke druge zemlje su uvele bezvizni režim samo za diplomatske i službene pasoše. Mi smo uveli za sve građane Kine“, rekao je premijer Srbije.

Vučić je kazao da su tu odluku prokomentarisali mnogi kao hrabrom.

„Mi smo hrabrim odlukama svoju zemlju podigli“, konstatovao je premijer Srbije.

Takođe je ukazao da je na Samitu potpisano više važnih ugovora, navodeći ugovor o obnovi železničke pruge između Beograda i Stare Pazove vredan 319,9 miliona evra, kojim će se ubrzati pruga do Novog Sada, a time i obezbediti brže putovanje ljudi i robe.

Međutim, dodao je, da to ništa ne znači bez povezivanja brzom prugom sa Crnom Gorom, Makedonijom i Grčkom.

Veliki ugled Srbije na Samitu u Rigi

Aleksandar Vucić je izjavio večeras da je srećan što je na Samitu 16 + 1 u Rigi video da Srbija uživa veliki ugled i naznačio da je imao susrete sa najmanje 12 predsednika vlada zemalja koje učestvuju na tom skupu.

Vucić je na konstataciju novinara da se neke zemlje „bune“ jer je Srbija potpisala najviše ugovora i sporazuma rekao da to baš ne bi mogao tako da kaže, uz ocenu da su ovde prisutni prijatelji Srbije sa kojima imamo i sa kojima ćemo da produbljujemo saradnju.

U tom smislu premijer je za TV Pink rekao da je proveo dosta vremena, u nekoliko navrata, sa premijerom Hrvatske, sa premijerima i predstavnicima Poljske, Bugarske, Crne Gore, BiH, Makedonije, Mađarske…

On je dodao i da je imao značajne razgovore sa premijerkom Poljske Beatom Šidlo, zemlje koja je, kako je rekao, jedna od najpoštovanijih zemalja Evrope i jedna od najznačajnijih po ekonomskom i svakom drugom kapacitetu.

U tom smislu Vučić je naveo da Poljska i preko VIšegradske grupe sa svojim partnerima nastoji da bude druga ekonomska snaga u Evropi iza neprikosnovene Nemačke.

„Oni su naši slovenski prijatelji“, podvukao je Vučić koji je dodao da su se razgovori vodili o ekonomskoj saradnji i da su poljske kompanije pokazale veliko interesovanje za dolazak u Srbiju.

Vučić je naveo i da će uskoro premijer Mađarske Viktor Orban doći u Niš, da će ići u Slovačku, a premijer te zemlje Robert Fico doći u Srbiju…

Premijer je poručio da se Srbija pomerila na svetskoj Duing listi, da je iz minus tri ušla u plus tri odsto privrednog rasta i da nam je potrebno u narednom periodu svake godine veći rast od tri odsto kako bi sustigli zemlje Evrope.

Nastaviću da molim za RTB Bor

Vučić je izjavio da će nastaviti da moli kineske partnere kako bi se našlo rešenje za RTB Bor, kao i da će pokušati da nađe rešenja i za Petrohemiju, Azotaru I Metanolsko sirćetni kompleks (MSK).

„Ja sam danas kineskog premijera Li Ćekanga molio za RTB Bor i nastaviću da molim. Moj posao je da tamo gde ne možemo biznisom da privučemo nekoga, da iskoristimo svoju političku poziciju koja je dobra i zamolimo naše prijatelje da nam pomognu“, kazao je Vučić na Tv Pink.

Premijer je potsetio i da bi od građana Srbije danas bilo uzeto 60 miliona evra za poslednjih pet meseci da nije bio postignut dogovor sa kinezima o Smederevskoj železari, kako bi bile isplaćene plate i nabavljene sirovine.

Ako bi se dogovor postigao za RTB Bor koji gubi po tri miliona evra na mesečnom nivou neplaćajući struju EPS-u, prema rečima premijera, bilo bi jako dobro.

Vučić je naglasio i da je cilj da se što pre očiste gubici koje prave Azotara, MSK i Petrohemija i da se nađu strateški partneri za te fabrike, dodajući da je dug loš drug.

Premijer je dodao da su za Petrohemiju zainteresovani i kinezi i iranske kompanije, koje su velike u naftnom biznisu.

Sve spremno za početak radova Surčin-Obrenovac

Vučić je preneo večeras da je na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Rigi, potpisan sporazum vredan 207 miliona evra, vezano za deonicu Surčin-Obrenovac na Koridoru 11, kao i da radovi mogu početi odmah.

On je, u izjavi televiziji Pink, naglasio da su bez te deonice džabe deonice Lajkovac-Ljiga i Obrenovac-Ub, na kojima se već radi.

„Ako ne možete da uđete na taj autoput i ako treba sat vremena da iz Beograda odete do Obrenovca, onda je džabe Koridor 11. Deonica Surčin-Obrenovac je velika stvar, kako za Obrenovac, tako i celu Srbiju“, podvukao je Vučić.

On je istakao da je završena eksproprijacija od Ostružnice do Straževice, tako da firme mogu da krenu odmah sa radovima.

Prema njegovim rečima, ta deonica će omogućiti da se sav tranzitni saobraćaj, kako teretni, tako i putnički izmesti iz Beograda.

„Taj put nam pravi novu industrijsku zonu tamo gde se danas gradi IKEA, predstavlja izbegavanje, po prvi put, centra grada za kamione i automobile. Nema potrebe više da idete Gazelom i kroz beogradske gužve. Svi koji prolaze moći će da koriste tu vrstu obilaznice, što je od velikog značaja za našu zemlju“, istakao je premijer.

Vučić je dodao da će na toj deonici raditi i veliki broj naših kompanija kao podizvođači, koje će zaposliti naše ljude.

Upitan kada će početi radovi, on je najavio da će izvršiti „prijateljski pritisak“ na konzoricijum, koji je dobio ovaj projekat kako bi ih „naterao“ da odmah krenu sa radovima.

Dodao je da u pitanju finansiranje i da je neophodno da se odobri kredit za šta treba vremena, ali ističe da, pošto nema problema sa eksproprijacijom, mogu da krenu da rade barem do Straževice.

Foto Tanjug/ D.Stanković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh