Gradovi

Vučić: Svet mora biti jedinstven

LONDON – Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas učesnicima donatorske konferencije u Londonu da svet mora jedinstveno delovati u Siriji, a Srbija će prihvatiti svako evropsko rešenje za izbeglice.

„Očekujemo od Brisela i evropskih zemalja da se jasnije opredele prema izbeglicama, a Srbija će sve sprovesti. Mi nismo bogata zemlja, a ni članica EU, ali smo odlučili da ove godine dodelimo preko UNICEF-a za Siriju 500.000 evra“, rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija preduzima sve aktivnosti, da je doprinela rešavanju krize i sarađuje sa svim akterima na Bliskom istoku.

„Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, zbog nas samih i suda istorije mi striktno ispunjavamo naše obaveze“, naglasio je premijer Srbije.

Vučić je, konstatujući da nam nisu potrebne krize u drugim delovima sveta, a posebno ne na Zapadnom Balkanu, ukazao da će Srbija učiniti sve da podrži stabilnost regiona i da uvek bude deo rešenja, a nikada više deo problema.

Prema njegovim rečima, za rešenje problema u Siriji neophodno je obezbediti više radnih mesta, više posla, viši životni standard, ali to važi i za Srbiju i druge balkanske zemlje.

„Ozbiljan rad i odgovoran pristup će omogućiti da probleme rešimo i još važnije je da svet bude još bolje i uspešnije mesto“, rekao je Vučić.

On je podsetio da je Srbija tradicionalno povezana sa bliskoistočnim narodima prijateljstvom i sa zabrinutošću prati sve što se tamo događa.

Srbija, kako je dodao, direktno oseća posledice bliskoistočne krize,a samo prošle godine preko njene teritorije prešlo je 600.000 izbeglica.

U ovom momentu 1.800 izbeglica dnevno ulazi u Srbiju, naveo je Vučić.

Premijer je još dodao da je Srbija od početka krize nastojala da ima konstruktivan pristup i doprinos i da je podržala sve aktivnosti po pitanju Sirije pod okriljem UN i specijalnog izalsanika generalnog sekretara Stafana De Misture.

„Dali smo doprinos u rešavanju problema i kroz pristupanje anti-Isis koaliciji“, rekao je on.

Premijer Vučić učestvovao je na konferenciji posvećenoj Siriji i migrantskoj krizi, čiji su domaćini britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Sulberg, kuvajtski emir šeik Sabah Al Ahmed Al Sabah i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Donatorska konferencija ima za cilj prikupljanje finansijskih sredstava za dugoročnu ekonomsku pomoć onima koji su raseljeni zbog sukoba u Siriji i podršku zemljama koje su primile migrante.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh