• Gradovi

  Vučić u Briselu otvara prva poglavlja

  BEOGRAD – Premijer Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra u Briselu međuvladinoj konferenciji, na kojoj će Srbija i Evropska unija otvoriti prva pregovaračka poglavlja.

  Kako je Tanjugu potvrđeno u Kabinetu premijera, u delegaciji Srbije sa Vučićem na čelu biće ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar finansija Dušan Vujović.

  Na drugoj međuvladinoj konferenciji biće otvoreno poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

  Prema ocenama evropskih zvaničnika, međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je reč o novoj fazi u procesu evropskih integracija Srbije, čije reforme, napredak u dijalogu sa Prištinom i doprinos boljim regionalnim odnosima su bili presudni za korak koji će biti načinjen u ponedeljak, 14. decembra.

  Komesar za proširenje Johanes Han rekao je u četvrtak u Beogradu, koji je posetio pred sastank u ponedeljak, da će biti srećan na zvaničnom otvaranju poglavlja, ali i da tek sada počinje pravi posao.

  „Ovo je početak trke, a to može da bude jedna divna trka“, poručio je Han.

  Premijer Vučić je tom prilikom izneo ambicioznu, ali, prema procenama ostvarljivu, prognozu da bi Srbija svoj posao u budućem procesu želela da okonča pre 2019, a onda je, kako je istakao, na EU da donese odluku da prihvati Srbiju kao punopravnog člana.

  Prva međuvladina konferencija EU i Srbije, kao zvanični početak pregovaračkog procesa, održana je pre skoro dve godine, 21. januara 2014, u zgradi Evropskog saveta u Briselu.

  Tada je predstavljen plan rada, koji su odobrili najviši zvaničnici EU, a po kome će se pregovarati sa Srbijom, kao i pregovaračka platforma Srbije.

  U međuvremenu je Srbija napravila značajan napredak, obavljen je skrining, a otvaranjem prvih poglavlja, 32 i 35, u proces pridruživanja uvodi se nova dinamika i započinje konkretno usklađivanje i zakonodavstva, ali i celokupnog srpskog društva sa normama i tekovinama EU.

  Foto Tanjug, M. Đoković/ arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com