Gradovi

Vučić u Davosu: EU mora nešto preduzeti u vezi izbeglica

BERN – Srbija ima sve pod kontrolom kad je reč o izbegličkoj krizi, tvrdi premijer Aleksandar Vučić, a Evropskoj uniji poručuje da mora nešto preduzeti, jer će u protivnom idućeg leta u Evropu doći još veći broj izbeglica nego 2015.

„Ako Evropska unija bude od nas zatražila da ne primati ekonomske izbeglice mi ćemo tako postupiti“, rekao je Vučić za najtiražniji švajcarski dnevnik „Blik“.

Sada u proseku dnevno u Srbiju dođe više od 1.600 izbeglica, a od marta će ih biti i 5.000 svakog dana, naveo je Vučić, primetivši da su na početku izbegličkog talasa 73 odsto bili Sirijci, a danas ih je tek 37 procenata, dok je istovremeno sve više Marokanaca i Alžiraca.

„Prethodno su to bile porodice, a sada većinom mladi muškarci. Porodice sa decom viđamo sada veoma retko“, dodao je Vučić, koji učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

On je podsetio da je Srbija jedina zemlja u kojoj na izbeglice nije bačen suzavac, da niko od njih povređen, te da se država odnosila veoma humano prema svima.

„Mi ćemo ostati humani, a Evropskoj uniji poručujem jasno: ‘morate nešto učiniti’, kazao je Vučić najtiražnijem švajcarskom dnevniku.

„Srbija ima problem pod kontrolom. Teže je zemljama poput Nemačke, Austrije ili Švedska“, naglasio je on.

Na konstataciju da mnogi optužuju nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog postupanja u izbegličkoj krizi a upitan konkretno da li je on među njenim kritičarima, Vučić je rekao da „bez Merkelove ne bismo imali mir i stabilnost na zapadnom Balkanu, te da zahvaljujući njoj danas možemo sami da se brinemo o sebi“.

„Merkelova čini najbolje što može i ophodi se prema ljudima humano. Uvek je lako kritikovati. Šta su izbeglice učinile onima koji kritikuju Merkelovu“, upitao je premijer.

Kad je reč o obećanju da Srbija neće podizati ograde, Vučić je rekao da se naša zemlja toga pridržava, konstatovao da „nismo postavili niti jednu ciglu na našoj granici“ i poručio da smo spremni da pomognemo Grčkoj ili Makedoniji.

Ponovio je da Srbija želi u EU, dodao da je jasno da će sa njim kao šefom vlade srpska privreda nastaviti snažno da raste i zaključio da je „naš cilj da budemo među 35 privredno najnažnijih zemalja sveta“.

Foto Tanjug/R. Prelić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh