Gradovi

Vučić u Davosu: Još ne vidimo evropsko rešenje za izbeglice

DAVOS – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić počeo trodnevni boravak u Davosu gde se održava Svetski ekonomski forum učešćem na Otvorenom forumu „Od migracija do integracija“. Obraćajući se prisutnima premijer Vučić istakao je da je Srbija samo zemlja na migrantskoj ruti ka Evropi, da su njihove konačne destinacije Nemačka, Austrija, skandinavske zemlje…

DAVOS – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić počeo trodnevni boravak u Davosu gde se održava Svetski ekonomski forum učešćem na Otvorenom forumu „Od migracija do integracija“.

Obraćajući se prisutnima premijer Vučić istakao je da je Srbija samo zemlja na migrantskoj ruti ka Evropi, da su njihove konačne destinacije Nemačka, Austrija, skandinavske zemlje…

„Narod u Srbiji pokazao je veliku solidarnost, kod nas nije bilo problema, suzavca…Srbija je navikla na izbegličke kolone, poslednjih 100 godina prolaze ili dolaze u Srbiju. Ja sam dete izbeglice iz Bosne, danas sam premijer“, istakao je Vučić i naglasio da se danas u Evropi donose nove odluke, da Austrija, Nemačka, Makedonija zatvaraju granice polako.

„Nisam siguran da je to najbolji način. Evropska migratorna politika zahteva promene. Još ne vidimo jasno evropsko rešenje“, naglasio je Vučić.

On je dodao da su se neke zemlje, članice EU ponašale kao članice samo dok je trebalo da dobiju novac iz evropskih fondova, a kada je došao trenutak da svi zajedno nađu evropsko rešenje, nisu se baš pokazali.

Na forumu pored srpskog premijera učestvuju i švedski premijer Stefan Loven, potpredsednik nemačke vlade Zigmar Gabrijel..

Švedski premijer Loven istakao je da se Evropa nalazi u veoma ozbiljnoj situaciji i da nije bila u stanju da nađe rešenje za migrantsku krizu.

„Mi pre svega moramo da se pobrinemo da oni više ne beže iz svojih zemalja, a ako već dođu do Evrope, onda svih 28 zemalja mora zajedno da radi kako bi im pomogli.. To se na žalost nije desilo i to je opasno. Treba nam novi sistem“, zaključio je Loeven.

Potpredsednik nemačke vlade Gabrijel istakao je da Evropa neće doći do rešenja u kome će moći ravnomerno da rasporedi migrante zato što zemlje članice nisu spremne.

„Moramo investirati u zemlje oko Sirije, u izbegličke kampove u tim zemljama jer nije bilo velike želje prošle godine da krenu ka Evropi, sve dok međunarodne organizacije nisu smanjile dotok novca. Zato moramo više investirati u poboljšanje uslova života u izbegličkim kampovima oko Sirije“, zaključio je Gabrijel.

U autorskom tekstu objavljenom na zvaničnom portalu foruma u Davosu, Vučić je rekao da će Srbija, ukoliko sprovede ekonomske reforme, a prvi rezultati pokazuju da hoće, može postati ekonomski tigar jugoistočne Evrope.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh