Gradovi

Vučić u Davosu sa svetskim liderima o ekonomskim temama

DAVOS – Premijer Aleksandar Vučić doputovaće danas u Davos gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu (WEF), koji traje do 22. januara.

Vučić će prisustvovati nizu skupova svetskih ekonomskih lidera i tom prilikom učestvovati na panelu „Od migracija do integracije“, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer Vučić izjavio je da će se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu sresti sa stotinak državnika i investitora, kao i predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, dodajući da Srbija tamo ima čime da se pohvali.

„Svet nas hvali i više nego što nam uspehe priznaju u zemlji. Oni to više poštuju. U svetu poštuju ljude koji rade i donose teške odluke, a ne one koji podilaze narodu“, primetio je Vučić, poručivši da su pred Srbijom godine dinamičnog razvoja, te da napredak zemlje niko ne može da zaustavi.

Tema ovogodišnjeg skupa u Davosu biće i „Kako odgovoriti na humanitarnu krizu“ i izazove sa kojima se suočavaju tranzitne zemlje i države prijema migranata.

Na sesiji pod nazivom „Imperativi 2016“, svetski lideri sagledaće mogućnosti za definisanje prioriteta za tekuću godinu.

Tokom boravka u Davosu, premijer Vučić imaće i niz bilateralnih susreta sa državnim zvaničnicima i čelnicima međunarodnih organizacija.

Na skupu svetske ekonomske i poslovne elite u Davosu koji će, kako su najavili organizatori, biti fokusiran i „na ovladavanje četvrtom industrijskom revolucijom“, učestvovaće 2.500 najuspešnijih poslovnih ljudi sveta i više od 40 šefova država i vlada, prenela je agencija Frans pres.

Među zvanicama će, prema saopštenju WEF-a, biti i britanski premijer Dejvid Kameron, potpredsednik SAD Džo Bajden, francuski premijer Manuel Vals i novoizabrani kanadski premijer Džastin Trudo. Najavljeno je i prisustvo predsednika Argentine Maurisija Makrija, izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Američka delegacija koja će doputovati u Davos, prema saopštenju organizatora, biće najbrojnija u istoriji ovog foruma, koji je prvi put organizovan davne 1974. godine.

Delegacija Severne Koreje, međutim, više nije dobrodošla na ovogodišnje okupljanje, nakon što je ta zemlja nedavno testirala hidrogensku bombu, saopštili su organizatori.

„Posle nuklearnih testova, obavestili smo Severnu Koreje da će njeno učešće na Davosu biti predmet mogućih sankcija“, navodi se u saopštenju portparola WEF-a Jana Zofa.

Opisujući temu ovogodišsnjeg Davosa „Četvrta industrijska revolucija“, osnivač WEF-a, Klaus Švab, rekao je da se ona odnosi na „fuziju tehnologija u fizičkom, digitalnom i biotehnološkom svetu, što kreira potpuno nove mogućnosti i ima značajan uticaj na političke, socijalne i ekonomske sisteme“.

„Svrha ovogodišnjeg zasedanja je da izgradimo zajednički stav o ovoj promeni“, navodi se u saopštenju Švaba.

Foto Tanjug/S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh