Novosti online

Вучић: У јуну почињемо градњу аутопута према Српској

Радови на изградњи аутопута Београд-Бијељина, преко Кузмина, требало би да буду отворени средином јуна или до краја тог месеца, најавио је данас председник Србије Александар Вучић после састанка са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком, са којим је, каже, разговарао о инфраструктурним пројектима.

„Заједно ћемо да отворимо радове током касног пролећа или раног лета на изградњи аутопута којим ћемо спојити Бјељину преко Кузмина са аутопутем Београд Загреб и тако ћемо имати аутопут Београд – Бјељина”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Додао је да ће БиХ радити даље аутопут према Брчком и Добоју и даље већ имају аутопут према Бањалуци.

„Надам се да ће БиХ продужити тај аутопут даље од Брчког до Тузле и Сарајева, ако је то путања коју су изабрали”, рекао је Вучић.

Шарчевићева изјава погрешна
Уверен сам да министар Шарчевић није имао намеру да било кога увреди, али ми се његова изјава учинила погрешном, рекао је данас председник Александар Вучић, поводом изјаве министра просвете да нема озбиљних имена међу професорима универзитета који су подржали протесте.

„Шарчевићева изјава ми се учинила погрешном. Сматрам да је сваки човек у овој земљи важан”, нагласио је Вучић, пренео је Танјуг.

Истакао је да је то веома снажан подстицај односа Србије и Републике Српске за ближу сарадњу људи и промет робе и услуга, као и да је то од великог економског значаја.

Према његовим речима, до 1. јуна Србија ће завршити пројектну документацију за тај део и на томе се увелико ради.

Вучић изразио очекивање да ће средином јуна или до краја јуна заједно са Додиком отворити радове на том аутопуту.

Додао је Вучић да је Србија преузела на себе да изгради мост преко Саве, чија је вредност око 100 милиона евра.

„Ми ћемо га брзо изградити, то је део поклона нашем народу у Српској и БиХ”, казао је Вучић.

Он је приметио да БиХ, пре свега због политичких односа, није лако да привуку инвеститоре и истакао да се са Додиком договорио да се настави програм који се односи на помоћ младим предузетницима, до 35 година, у РС.

Не само да ће програм, бити настављен, већ ће Србија уместо досадашњих 500.000 евра, издвојити милион евра, за подршку младим привредницима, док ће РС и даље издвајати пола милиона евра.

„Желимо да наставимо програм, да он да добре резултате у развоју предузетничког духа”, подвукао је Вучић.

Такође, договорено је и да Србија значајно субвенционише инвестиције из Србије и друге стране инвестиције на територију Републике Српске, наравно у складу са законом и прописима Србије, БиХ и РС.

„Желимо напредак економије, што више радних места, да наши људи раде, да се концентришу на рад и напредак”, указао је председник Србије.

Такође, навео је да ће Србија кроз још један програм да учествује у развоју општина у РС, којима ће помоћи у развоју кроз подршку реконструкцију, реновирање и изградњу болница, домова здравља, вртића , школа…

Како је рекао, ако такав интерес покажу и општине у Федерацији БиХ, Србија је спремна да помогне.

Вучић је пренео новинарима да је Додика, такође, упознао са свим оним што се дешава у Србији, а посебно у односима Београда и Приштине, када је реч о укидању или неукидању таксе које је Приштина увела против Србије и српског народа на Косову и Метохији, као и потенцијалном наставку дијалога.

Каже да је од Додика добио све неопходне информације о Босни и Херцеговини, као и о Републици Српској будући да је он српски члан Председништва.

„Ми смо разговарали о сарадњи Србије и РС. Ми ту сарадњу не прекидамо већ је ужурбано и охрабрујуће брзо настављамо”, рекао је Вучић.

Председник је истакао да је трговинска размена Србије и БиХ лане достигла врхунац – готово 1,9 милијарди евра, а ближимо се цифри од 2 милијарде евра, те додао да верује да је Србија већ данас први спољнотрговински партнер БиХ, уз Немачку, а свакако први из региона.

Груевског нисам видео три године

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да бившег македонског премијера Николу Груевског није видео последње три године, а камоли пред његово бекство из земље, а да се са новим лидером ВМРО-ДПМНЕ јесте састајао и да у томе нема ничег спорног.

На питање како коментарише сталне спекулације о његовој наводној умешаности у случај Груевски и његов бег из земље, а поводом тога што је сарајевски огранак ТВ Н1 их прво објавио да је Зоран Заев рекао да се бивши македонски премијер Никола Груевски пре бекства састао са Вучићем и Орбаном, а потом је дата исправка да то није био Груевски, већ његов страначки наследник Мицкоски, Вучић каже:

„Што би рекао Милорад (Додик), изгледа да су се сви, као да има нека рука која то покреће, а ја не мислим да има и не верујем у неке завереничке теорије, али као да су се јавили сви могући који треба за нешто да оптуже Србију.”

Како је рекао, са изненађењем је прочитао вест да се наводно састао са Николом Груевским.

„Нисам се видео са Николом Груевским, нисам се видео са њим скоро три године, нисам ишао у Скопље, ни у време предизборне кампање, иако су и они, као и ми, у саставу групације Европске народне партије. Нисам га видео ни у Београду, нити било где другде”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Поводом исправке која је уследила, он каже да се са Мицкоским јесте састао и то више пута и упитао шта у томе има спорно и поновио да је његова странка део европског народног блока.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh