• Novosti online

  Vučić u pismu Siju Djinpingu povodom Honkonga: Podržavamo suverenitet, integritet i …

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je u pismu predsedniku Kine Siju Djinpingu povodom donošenja kineskog zakona u vezi sa Hongkongom, da Srbija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalnu bezbednost Kine.

  Beogradski dnevnik „Politka“ piše da je Vučić to pismo poslao povodom zakona o nacionalnoj bezbednosti za specijalni administrativni region Hongkong, koji je Nacionalni kongres parlament Kine usvojio prošle nedelje.

  „Kao nezavisna država, Srbija se suprotstavila mešanju u unutrašnje poslove suverene zemlje“, napisao je Vučić.

  Vučić je istakao da su „Srbija i Kina posvećene poštovanju medjunarodnog prava na globalnom nivou“ i da Srbija „osudjuje pokušaje narušavanja ponovnog ujedinjenja“ te zemlje.

  U pismu je Vučić izrazio i želju da Kina i kineski narod „dalje napreduju“ pod rukovodstvom predsednika Sija Djinpinga.

  Kineski parlament je prošle nedelje skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong kao odgovor na prodemokratske proteste protiv kineske vlasti, koji od prošle godine traju u toj nekadašnjoj britanskoj bogatoj koloniji.

  „Temeljni zakon“ mini-ustav na snazi u Hongkongu od 1997. godine, kada ga je Velika Britanija vratila Kini, obavezuje vlasti Hongkonga da donesu zakon o nacionalnoj bezbednosti. Medjutim inicijativa za to je 2003. godine izazvala velike demonstracije i predlog je ostavljen po strani. Peking je izgubio strpljenje i sada doneo svoj zakon o tome.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com