Gradovi

Vučić: VB podržava liberalizaciju i modernizaciju privrede

BEOGRAD – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Velike Britanije u Beogradu Denisa Kifa kome je tom prilikom zahvalio na tome što je Srbija uključena u Fond britanske vlade za dobro upravljanje kao višegodišnji program za stručnu podršku sprovođenju političkih i ekonomskih reformi u zemlji.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, namera Velike Britanije je da kroz Fond podrži liberalizaciju i modernizaciju različitih oblasti privrede, bankarskog i poreskog sistema, jačanje vladavine prava i demokratske odgovornosti, kao i reforme u drugim oblastima koje pripremaju Srbiju za članstvo u Evropskoj uniji.

Ambasador Kif je rekao da je Ambasada Velike Britanije ostvarila dobru saradnju sa ministarstvima Vlade Srbije i da se iz Fonda za dobro upravljanje sa 2,4 miliona funti trenutno finansira petnaest projekata, najviše onih usmerenih na projekte koji podržavaju ekonomski razvoj i unapređenje poslovnog okruženja.

Premijer Vučić i ambasador Kif posebno su izdvojili značaj podrške novoosnovanoj Razvojnoj agenciji Srbije, boravak 10 sudija i drugih radnika srpskog pravosuđa u odgovarajućim institucijama u Velikoj Britaniji, kao i podršku reformi javne uprave u Srbiji.

Premijer Vučić i britanski diplomata razmenili su mišljenja i o situaciji u regionu, kao i drugim međunarodnim pitanjima, posebno o migrantskoj krizi.

Premijer je zahvalio Vladi Velike Britanije što je preko međunarodnih organizacija, poput Crvenog krsta i UNHCR, Srbiji namenila oko devet miliona evra. Na ovaj način za Srbiju je, posle Grčke, izdvojeno najviše sredstava za humanitarnu pomoć za zbrinjavanje izbeglica i migranata.

Premijer Vučić i ambasador Kif istakli su da je predstojeća poseta britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa Srbiji od velikog značaja za odnose dveju zemalja.

foto Tanjug, S. Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh