• Gradovi

  Vučić završio konsultacije o novoj Vladi Srbije

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je danas u Beogradu konsultacije o formiranju nove Vlade Srbije razgovorom s predstavnicima četiri izborne liste koje su ušle u Narodnu skupštinu.

  Vučić je danas u Predsedništvu Srbije razgovarao sa predstavnicima Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM), Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), Partije za demokratsko delovanje (PDD) i Zelene stranka, ali ne i sa predstavnicima Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, jer se nisu odazvali na konsultacije.

  Obraćajući se novinarima posle konsultacija, predsednik SVM Ištvan Pastor rekao je da je njegova „lična impresija“ da postoje odredjeni pritisci po pitanju izbora novog premijera i da rešenje vidi u odabiru ličnosti koju će podržati Srpska napredna stranka (SNS). On nije želeo da precizira o kakvim je pritiscima reč.

  „Predsednik nije rekao ko će biti premijer, ali vidim da je zabrinut oko tog pitanja“, rekao je Pastor i dodao da Vučić nije precizirao datum kada će biti poznato ime premijera, ali da bi nova Vlada Srbije trebalo da bude formirana do Vučićeve inauguracije 23. juna.

  Posle konsultacija u Predsedništvu Srbije, predsednik BDZ Muamer Zukorlić rekao je novinarima da očekuje da predsednik Vučić neće podleći pritiscima i da će za premijera odabrati najboljeg mogućeg medju ponudjenim kandidatima.

  „Vlast je posebna strast. Postoje različiti interesni krugovi, naročito finansijski, koji se ne odriču tako lako toga da imaju svog kandidata za premijera“, rekao je Zukorlić i dodao da BDZ-u nije bitno ime premijera, već njegov profil, jer, kako je naveo, premijer bi trebalo da predstavlja „sve gradjane Srbije i sve njene različitosti“.

  Dodao je da nije bilo reči o njegovom učešću u Vladi, niti o učešću bilo koga iz „njegove organizacije“, navodeći da sebe vidi u parlamentu gde se najbolje oseća.

  Predsednik Zelene stranke Goran Čabradi rekao je novinarima da je na konsultacijama o novom premijeru od predsednika Vučića zatražio da sledeća vlada formira Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a da je Vučić kazao da će pokušati da iskoristi svoj uticaj kako bi to Ministarstvo bilo formirano u novoj vladi.

  Čabradi je kazao da mu Vučić nije rekao ko će biti novi premijer, kao i da Zeleni nisu tražili ni da razgovaraju o tome jer, kako je naveo, imaju samo jednog poslanika u Narodnoj skupštini.

  Lider PDD-a Riza Haljimi rekao je novinarima posle konsultacija da je predsednik Vučić zainteresovan za reorganizaciju Koordinacionog tela za jug Srbije kako bi to telo bilo efikasnije u rešavanju svakodnevnih problema Albanaca i ostalih gradjana koji žive na tom području.

  Haljimi je ocenio da „konačno“ postoji volja da se izvrši reorganizacija tog tela i dodao da je to bio uslov da PDD podrži novu Vladu Srbije.

  Razgovorom s predstavnicima PDD-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je konsultacije o novom premijeru s predstavnicima izbornih listi koje su ušle u parlament.

  Stranka demokratske akcije Sandžaka nije se odazvala pozivu na konsultacije, jer kako su naveli, više puta su razgovarali sa Vučićem i bivšim predsednikom Tomislavom Nikolićem o stanju i položaju bošnjačkog naroda u Srbiji, sa ciljem i predlogom poboljšanja statusa i prava Bošnjaka u Srbiji, ali da nije bilo pozitivnih rezultata.

  Vučić je juče u Predsedništvu Srbije razgovarao s predstavnicima izbornih lista SNS-a, Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

  Pozivu na konsultacije juče se nisu odazvali predstavnici Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Dosta je bilo i Dveri.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com