Novosti online

Вучић: Желимо најбоље могуће односе са народима на Балкану

ЛОНДОН – Желимо најбоље могуће односе с људима и народима на Балкану, и упркос томе што данас има сумњи у будућност региона из којег долазимо, уверен сам да је добро што се састајемо, разговарамо, што се поштујемо и сарађујемо, рекао је данас премијер Александар Вучић у Лондону, на регионалном Инвестиционом самиту Европске банке за обнову и развој.

Мигрантска криза, додао је, убедила нас је још више да треба да сарађујемо, и да заједно покушамо да превазиђемо проблеме.

У том смислу рекао је, мигрантск криза утицала је и на растуће националистичке тензије на Баклану, а сви, приметио је, затварају очи пред тим феноменом.

„Чињеница је да то можете осетити у свим земљама, и само политички слепа особа може на то да затвори очи”, додао је.

У међувремену, међутим, ми идемо даље, сви с намером да будемо део ЕУ, рекао је Вучић приметивши да је Унија донекле изгубила своју магичну моћ кад је реч о Балкану.

Сви смо премијери својих влада јер говоримо све најбоље о нашим земљама и у томе смо добри, додао је, а затим приметио да би „неко рекао да седимо овде као да смо из Скандинавије, а не с Балкана”.

Додао је да има још много ствари које би требало да урадимо у наредном прериоду како бисмо били део Европе, а кад је реч о ЕУ подсетио је да је Србији Унија, осим региона, она највећи трговински партнер, и да због тога „знамо колико је важно да инвестирамо у добре економске и политичке односе”.

„Ми живимо на Балкану и поносни смо што смо ту. Неки би можда желели да буду ван Балкана, за нас је то ирелевантно, ми хоћемо најбоље могуће односе са свим људима и народима на Балкану”, поручио је Вучић.

Европа више није велики сан као што је била у прошлости, приметио је Вучић, додајући да је Србија била земља која је у претходне две године имала највише инвестиција у региону, иако није било већих приватизација, те да се нада да ће се то наставити.

„Прошле године смо имали 1,7 милијарди евра директних страних инвестиција, што је добар резултат и више него 2014. али то није довољно. Потребне су нам две милијарде евра страних инвестиција да би имали одржив систем”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, резултати фискалне консолидације су били добри, али има још места за промене – учинити правосуђе ефикаснијим, наставити борбу против криминала и корупције и додао да Србија у томе напредује што доказује и бољи пласман на Дуинг бизнис листи Светске банке, на којој смо са 91. места скочили на 59.

Вучић је признао да политичка ситуација у региону није тако ружичаста, како су то, наводи он, говорили његови претходници, а да би била ружичаста, потребна је помоћ ЕБРД-а.

„Потребна нам је и њихова помоћ да брже завршимо аутопут Ниш-Приштина, Морамо да завршимо тај пут”, рекао је Вучић и додао да морамо да променимо праксу да возила стоје на административној линији по 3-4 дана, али и да се не задржавају на граници са БиХ и Хрватском.

Вучић је рекао да регион чека и економски и политички тешка година, али да ће настојати да одржи стабилност, јер, приметио је, без политичке и економске стабилности и реформи нема будућности ни за једну земљу.

Премијер је рекао да у сваком случају Србија очекује јачу подршку од ЕБРД-а и ЕУ, и свих европских земаља са којима сарађујемо.

Како је навео, не очекује да било ко баца новац на нас, већ очекујемо помоћ у образовању, политичку подршку, помоћ у реформама.

Вучић је поручио ЕБРД у да би волео да чешће представници те банке посећује нашу земљу и наш регион, јер та банка пружа значајну подршку.(Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh