• Gradovi

  Vujanović: Članstvo u NATO ne može uticati na odnose sa Srbijom

  Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocenio je danas da članstvo Crne Gore u NATO ne može uticati na odnose sa Srbijom.

  „To je stvar naših spoljnih politika. Spoljne politike se moraju uvažavati i u smislu poštovanja suvereniteta i ravnopravnosti svake države“, kazao je Vujanović novinarima u Ulcinju posle svečane sednice povodom Dana opštine.

  Crna Gora je u procesu ratifikacije Protokola o članstvu sa NATO, dok Srbija ima neutralan stav u odnosu na Severnoatlanski savez.

  Crnogorski predsednik je govorio i o demarkaciji granice sa Kosovom, odlaganju Prištine da u Skupštini potvrdi medjudržavni ugovor o razgraničenju.

  „Imamo razumevanje i strpljenje za ono što će se na Kosovu odlučiti i smatramo da će se na Kosovu pažljivim odnosom, uz strpljenje koje Crna Gora ima, izvršiti ratifikacija. Očekujemo da je to interes gradjana Kosova, čiji vizni režim zavisi od toga i Crna Gora će sa pažnjom i punim strpljenjem čekati odluku parlamenta Kosova“, rekao je Vujanović.

  Dve države su avgusta 2015. godine potpisale sporazum o razgraničenju, verifikovala ga je Skupština Crne Gore, ali ne i Kosova, jer je protiv utvrdjenih granica deo kosovske opozicije.

  Usvajanje sporazuma sa Crnom Gorom je uslov Kosovu za viznu liberalizaciju Kosova sa EU.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com