• Gradovi

  Vujanović očekuje pomoć Rusije u rasvetljavanju terorizma

  PODGORICA – Crnogorski predsednik Filip Vujanović očekuje spremnost Rusije da pomogne u rasvetljavanju formiranja terorističke grupe koja je imala naum da stvori haos u Crnoj Gori na izborni dan.

  Vujanović je gostujući na Pink M tv rekao da to bio žestoko zlokobno koncipiran naum i da misli da se pokazalo da sve ono što su rizici i strahovi kroz uspešnu aktivnost da je produkovalo rezultat koji se pretvara u kompliment Crnoj Gori.

  „Dakle, Crna Gora je pokazala, u jednoj ozbiljnoj akciji koja je kako je to sjajno rekao premijer Srbije, imala ozbiljan inostrani element, da je Crna Gora u stanju da jednu tako ozbiljnu akciju prekine, da liši slobode one koji su učestvovali u njoj i identifikuje one koji nisu lišeni slobode i tako pokaže ozbiljnost države“, rekao je Vujanović.

  Uz napomenu da je to dovoljnio od predsednika države, Vujanović je rekao da misli da ne treba da komentariše krivične postupke koji su u toku i da ne treba da ih komentariše, posebno zbog svojih profesionalnih aktivnosti pre obavljanja državnih funkcija.

  Kazao je da specijalnog tužioca nije kontaktirao ni jednom jedinom prilikom jer, kako kaže, ničim ne želi da utiče na rad tužilaštva.

  Vujanović je ocenio da se u ovom slučaju Srbija krajnje odgovorno i ozbiljno postavila, sve državne strukture su se maksimalno i ozbiljno uključile.

  „Time smo pokazali da smo države – prijatelji, pre svega. Ja bih kazao da se i Rusija, sa zvaničnih državnih adresa, pokazala da je na apsolutnoj distanci od toga, da nema nikakve veze sa dva lica koja su ekstremni nacionalisti koji stoje na čelu te grupacije. A, kroz to, verujem da je Rusija pokazala i spremnost da učestvuje u postupku ispitivanja tih lica i utvrđivanju istine koja se ne može utvrditi bez definitvnog saznanja njihovih aktivnosti i ja očekujem spremnost Rusije da u svemu tome pomogne“, kazao je crnogorski predsednik.

  Vujanović smatra da je ovaj slučaj jedan od najznačajnijih pravosudnih predmeta u istoriji Crne Gore, svakako najznačajniji od obnove njene nezavisnosti.

  Na pitanje o pritisku iz Rusije, kroz izjave nekih bivših, ali i aktuelnih ruskih činovnika, Vujanović kaže da je za njega najvažnija izjava ruskog predsednika Putina. Bilateralni odnosi dvije zemlje, kako kaže, na niskom su nivou, ali zbog ukupnih kretanja na međunarodnoj političkoj sceni.

  Rusija je, kaže Vujanović, među našim političkim prioritetima.

  „Ali, ni u jednoj prilici nismo prećutali naše osnovne prioritete – evroatlantske ciljeve. Promenio se, od 2013. godine, globalni okvir, a time i retorika Rusije. Ali, mislim da se suštinski nije promenila politika Rusije – da ima dobre odnose sa Crnom Gorom“, kazao je Vujanović.

  Vujanović je, kaže, apsolutno ubđen da će Crna Gore vratiti odnose s Rusijom na potreban nivo.

  „To je i interes NATO. NATO, takođe, iz sasvim jasnih, globalnih razloga, želi da sa Rusijom ima odnos koji će biti primeren potrebi globalnog delovanja. I zbog borbe protiv terorizma, koji je globalni problem, a ta borba bez saradnje NATO-a i Rusije nema svoju punoću, i zbog potrebe da se sirijsko pitanje zajednički rešava i na kraju, u potrebi da se zajednički deluje u kontroli nuklearnog naoružanja ili razoružanja“, rekao je Vujanović.

  Bojkot parlamenta neisplativ

  Za budućnost Crne Gore podjednako je odgovorna i vlast i opozicija, rekao je crnogorski predsednik, koji kaže da je iskustvo pokazalo da bojkot parlamenta, što sada čini opozicija, nije isplativ.

  „Iskustvo u Crnoj Gori pokazuje da se bojkot nikad nije pokazao pozitivnim, ni jedna parlamentarna stranka ili koalicija nije imala politički benefit od toga, da njihovo očekivanje da se, kako kažu, uključe važne međunarodne adrese, ne korespondira sa onim što je međunarodna zajednica već kazala“, naveo je Vujanović u izjavi za Pink M tv.

  Crnogorski predsednik je ukazao i da nedavno iskustvo, kada je DF dugo bojkotovao parlament, to potvrđuje.

  „Dakle, poslanici kroz parlament treba da ostvaruju i svoj program i odnos prema vladi“, kazao je Vuanović.

  Što se poziva „građanske“ opozicije za razgovor o ponavljanju izbora tiče, Vujanović poručuje da će ova vlada, pre svega, polagati račune javnosti kroz obezbeđenje boljeg kvaliteta života.

  „Mislim da vlada treba da funkcioniše u četvorogodišnjem mandatu“, kazao je Vujanović i dodao da nije lako baviti se odgovornim državnim poslovima i verovatno da taj stepen nestrpljenja opozicije koji je trajao dugo, njima stvara okvir za političke odluke koje se manifestuju i kroz bojkot parlamenta.

  Mislim, istakao je, da svi odgovaramo za budućnost Crne Gore, i ekonomsku i socijalnu i državnu, neko sa pozicije vlasti, neko sa pozicije opozicije.

  „Opozicija, kroz kontrolu rada vlade pre svega iz parlamenta, ima snažnu mogućnost uticaja na rad vlade i tako gradi svoju političku snagu“, kaže Vujanović.

  Foto Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com