• Gradovi

  Vujović: Da narednu godinu završimo sa fiskalnim suficitom

  BEOGRAD – Ukoliko se ostvari viši privredni rast i bolja dinamika prihoda, lako bismo mogli 2017. da završimo sa fiskalnim suficitom, ocenio je ministar finansija Dušan Vujović u intervjuju za novogodišnji trobroj „Blica“.

  Tri najveća uspeha u 2016. su fiskalni deficit – tri puta niži od planiranog, javni dug, koji je počeo da pada, zatim rast BDP od 2,7 odsto koji je značajno viši od planiranog, kao i to što je skupštini predložen budžet za 2017. sa istorijski najnižim deficitom od 0,6 odsto BDP, kaže Vujović.

  Govoreći o željama za 2017. godinu, Vujović je naveo da su to nova zaposlenost i ekonomski rast za viši standard građana, da konačno završimo strukturne reforme i rešimo pitanje gubitaša, kao i da tranformišemo Poresku upravu.

  Na pitanje može li povećanje platra u javnom sektoru i penzija u 2017. ponovo ugroziti tek uspostavljenu stabilnost srpskih javnih finansija, Vujović kaže da ne može ako se to radi sa dužnom pažnjom, na osnovu ostvarenih rezultata i u realnim i održivim fiskalnim okvirima.

  „Povećanja sa kojima smo ušli u pripremu budžeta za 2017. to najbolje pokazuju. Ako tokom naredne godine ostvarimo dinamičniji rast BDP-a, veću zaposlenost i sprovedemo neophodnu racionalizaciju u javnom sektoru , stvoriće se više nego dovoljno prostora za realni rast plata u javnom sektoru i penzija bez ugrožavanja fiskalne pozicije u narednim godinama, čak i uz moguće smanjenje poreza i doprinosa na plate“, kaže Vujović.

  „Suština je da ekonomski rast zasnovan pre svega na novim radnim mestima u privatnom sektoru obezbedi dovoljno snažnu osnovu za alimentiranje solidnih penzija i plata u javnom sektoru u okvirima predviđenim Zakonom o budžetskom sistemu (11 odsto BDP za penzije i osam odsto za plate), poručio je Vujović.

  Foto Tanjug/ Z.Žestić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com