Gradovi

Vujović: Reforme daju dobre rezultate, dobitna kombinacija

Vujović: Reforme daju dobre rezultate, dobitna kombinacija

BEOGRAD – Reforme koje se sprovode efektivno već 17 meseci daju dobre rezultate i predstavljaju dobitnu kombinaciju za sve, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.

Vujović je, obraćajući na prvoj plenarnoj sednici u okviru Kopaonik biznis foruma, naglasio da odustajanje od reformi nikako ne bi bilo dobro, i da to ne bi bilo moguće bez velikih troškova.

„Sprovođenje reformi predstavlja takozvanu dobitnu kombinaciju za sve-vin-vin. Odustajanje od reformi nije moguće bez velikih troškova za sve, osim možda nekih izuzetnih malih grupa neradnika, muvatora i ostalih…Ne postoji povratak na socijalizam, na rente i deficite koje ne možemo da izdržimo“, naveo je Vujović.

On je rekao da se nastoji u tome da se zaustavi rast dugova, da se oni ove i naredne godine prelome, da se do 2018. godine eliminiše deficit I dug svede na razumnu meru, odnosno na nivou koji je odživ.

„Mi smo paralelno sa kontrolisanjem rashoda radili sve da unapredimo poslovno okruženje i posle godinu i po dana deficit je smanjen za 2,9 odsto. To je impresivan rezultat“, rekao je ministar finansija.

Vujović je naveo da je deficit smanjen sa 6,6 na 3,7 odsto.

Ministar je podstio da program koji je napravljen polovinom 2014. podrazumeva smanjenje rashoda, povećanje prihoda i strukturne reforme.

„Programi smanjenja troškova i štednje mogu biti dobri ako su praćeni odgovarajućim smanjenjem rashoda, povećanjem prihoda, strukturnim merama I merama koje podržavaju ekonomski rast“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, vlada je paralelno sa kontrolisanjem rashoda, činila sve da unapredi poslovno okruženje.

On je kazao da je loše odbijanje prihvatanja reformi, sa čime se vlada i suočavala.

„Meni su kolege iz sveta čestitali na rezultatima ali su se i pitali zašto se sindikati jedino kod nas bore za očuvanje postojećih radnih mesta što je cesto nemoguće, a ne povećanje neto radnih mesta, što svi rade.Tamo gde tehnologije zahtevaju promene, gube se jedna, a dobijaju neka nova radna mesta“, ističe Vujović.

Prema njegovim rečima, suština bi trebalo da budu nova radna mesta, da ih bude više i da budu produktivnija.

Vujović je naveo i da je naša referentna kamatna stopa smanjena i da su takođe bitno smanjile sve druge domaće stope te da bi to trebalo iskoristi na međunarodnom tržištu.

Ministar je kazao da su godinama plate bile iznad penzija i da se sada razlika povećava u korist penzija, koje, kako je kazao, zaslužuju da rastu i da penzioneri imaju bolji život.

Vujović je kazao da se se politička ekonomija ponekad zasniva na pogrešnoj percepciji reformi promena. „Moramo to da promenimo, nije bitno samo da ne primite gol, da već da date više od protivnika“, rekao je Vujović.

„Politicke stranke više koriste političku ekonomiju nego što je stvaraju i naš cilj je da postanemo moderna država u svakom pogledu, odnosno da izađemo iz ove situacije tako što ćemo gledati u budućnost“, zaključio je Vujović.

Ministar se i našalio rekavši da, posle prethodnih govora premijera Aleksandar Vučića i predsednika Saveza ekonomista Srbije Aleksandra Vlahovića, što se političkih poruka tiče – može da poruči – samo jednu kafu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh