Gradovi

Vukadinoviću i Stojanović Pečat varoši sremskokarlovačke

SREMSKI KARLOVCI – Nagrada Brankovog kola, “Pečat varoši sremskokarlovačke“, za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku objavljenu u 2015. godini, pripala je Miljurku Vukadinoviću za “Izabrane pesme 1-2“ (Dimeks – Beograd i Narodna biblioteka “Rade Drainac“ – Prokuplje) i Dragici Stojanović za zbirku pesama “Literarni sneg“ (Književna opština Vršac).

Odluku je jednoglasno doneo žiri Brankovog kola u sastavu: Krstivoje Ilić, Jelena Aleksić i Nenad Grujičić.

U najužem izboru bile su i knjige Miće Cvijetića, Petra Cvetkovića, Dušana Đakovića, Slobodana Zubanovića i Ane Ristović.

Žiri je u obrazloženju ocenio da nedavno objavljene izabrane pesme Miljurka Vukadinovića predstavljaju raskošnu lepezu moći pesničkog jezika.

„Sa neprestanim leksičkim iznenađenjima i koderovskim kovanicama, bogatog vokabulara, u fisiono-fuzionom dinamizmu jezika, Vukadinovićeva poezija predstavlja demijurški kaleidoskop poetičkih mogućnosti. I tradicija i savremenost, i klasika i avangarda, i svest i podsvest, i ironija i burleska, sve je izmešano u nesvakidašnji amalgam čulnih senzacija i strujnih udara jezika“, smatra žiri.

U obrazloženju je takođe navedeno da pesme Dragice Stojanović pokazuju staru pesničku istinu „da je poezija veća što su slike i prizori sićušniji, i naoko beznačajniji za zatečenog prolaznika, ali – prizori i slike, koji svojom snažnom lirskom rezonancom grade dinamične i krupne doživljaje“.

„Izvan promaje književnog života, ova istinska pesnikinja, u kutku svoje skrovite adrese, peva o intimnim sitnicama koje život znače. Poput zavesa na otvorenom prozoru usamljenog kućerka, koje se nadimaju i razmiču pod vetrovima sa zaboravljenih krajolika, pesme Dragice Stojanović dišu u finim amplitudama emocija i vidovitog erosa jezika. U svakodnevnim tokovima života, koji neprestano saopštavaju žeđ ljudskog bića za bliskošću, ova pesnikinja pronalazi tople izvore za univerzalni doživljaj sveta i ljubavi“, ocenio je žiri.

Nagrada “Pečat varoši sremskokarlovačke“ laureatima će biti svečano uručena 15. marta, u najstarijoj srpskoj čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, na “Prolećnim Brankovim danima 2016“, koji će u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima trajati sve do 28. marta.

“Pečat varoši sremskokarlovačke“ dodeljuje se od 1967. godine i među dosadašnjim dobitnicima su Miodrag Pavlović, Dara Sekulić, Matija Bećković, Raša Popov, Dragan Kolundžija, Ranko Jovović, Vujica Rešin Tucić, Ranko Risojević, Darinka Jevrić, Stevan Tontić, Manojle Gavrilović, Rajko Petrov Nogo i drugi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh