• Kultura

  Vukosavljević: Knjiga se vraća na velika vrata

   

  Slide

  Zvanično počeo 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga

   

   

  Slide

  Vukosavljević: U čitanju se nalazi izvor beskrajnog zadovoljstva

   

   

  Slide

  Vukosavljević na 61. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

   

   

  Slide

  Vukosavljević: Veoma nam je drago što je Islamska Republika Iran počasni gost ovogodišnjeg sajma knjiga

   

   

  Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i direktor Organizacije za islamsku kulturu i veze Irana Abuzar Ibrahimi Torkaman, presecanjem vrpce, otvorili su večeras štand Islamske Republike Iran na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

  BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i direktor Organizacije za islamsku kulturu i veze Irana Abuzar Ibrahimi Torkaman, presecanjem vrpce, otvorili su večeras štand Islamske Republike Iran na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

  Vukosavljević je u izjavi Tanjugu istakao da mu je drago što je Iran ove godine zemlja počasni gost Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i primetio da su oni uložili mnogo truda, napravili izvanredan štand na kome se mogu pronaći knjige za decu, iz istoriji Irana, kao i knjige čuvene persijske poezije.

  „Mislim da je saradnja Srbije i Irana na polju kulture dobra, i u oblasti kinematografije izdavaštva, prevodilaštva, ali prostor za bolju i veću saradnju postoji i ovo je ta prilika“, istakao je ministar i pozvao Beograđane i goste srpske prestonice da posete štand Irana na Sajmu knjiga.

  On je rekao da će ohrabriti i domaće izdavače da pogledaju šta bi to od izdanja počasnog gosta Sajma moglo da zanima srpske čitaoce.

  Vukosavljević je naglasio da saradnja na polju kulture između Srbije i Irana ima lepu perspektivu i dodao da postoje planovi kada je u pitanju prevođenje, ideje o izložbama i saradnji sa Etnografskim muzejom i gostovanju srpskih umetnika u Teherenu.

  On je najavio i da će delegacija Irana narednih dana doći u Ministarstvo kulture, na radni sastanak.

  Vukosavljević je nakon svečanog otvaranja 61. Sajma knjige, koji se ove godine održava pod sloganom „Knjige u ruke“, obišao i štand Ministarstva informisanja Belorusije i ruski nacionalni štand i izložbu izdavačkog programa Vlade Moskve „Moskva od knjiga“.

  „Jako sam zadovoljan kako ovogodišnji Sajam knjiga izgleda, sve to deluje ohrabrujuće. Prošle godine je bila rekordna poseta sa oko 170.000 posetilaca, a neke su prognoze da će taj rekord biti oboren i knjiga se na moju i našu radost vraća na velika vrata. Imamo razloga za razuman optimizam“, naglasio je ministar.

  Vukosavljević je istakao da je Sajam knjiga „praznik knjige“ i citirao poznatog portugalskog pisca Ferndanda Pesoa: „Čitanje je san vođen tuđom rukom“.

  „To je divna misao, jer čovek ima svoje snove, ali kada mu zafale njegovi sopstveni snovi, ima i tuđe pisane rukom velemajstora. Treba se prepuštati čitanju. Čitanje je utočišste, pribežište, uteha i u čitanju se nalazi izvor beskrajnog zadovoljstva“, ocenio je ministar.

  „Drago mi je i svima treba da bude drago zato što kultura čitanja nije zamrla u Srbiji. Naprotiv, ona se razvija iz godine u godinu sve više i bez sumnje uz veliku zaslugu Sajma knjiga“, rekao je Vukosavljević.

  Beogradski sajam knjiga traje do 30. oktobra uz učešće više od 450 direktnih izdavača, od toga 40 inostranih.

  Iran, kao počasni gost, pripremio je bogat program sa fokusom na savremenu književnost i dijalog između srpskih i iranskih pisaca.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com