• Kultura

  Vukosavljević očekuje nesmetane pregovore o poglavlju 26

  BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da nema razloga da se pregovori o poglavlju 26 ne odvijaju nesmetano, da je Srbija otvorena za dijalog, ali i da će deo kulturnog blaga Srpske pravoslavne crkve moći da se vrati tek kad se za to steknu uslovi.

  On je za RTS rekao da je sigurno da će će hrvatska strana maksimalizovati svoje zahteve kada je rec o vracanju kulturnog blaga, ali da jedan deo imovine Srpske pravoslavne crkve može da se vrati tek kad se steknu uslovi, kad se obnove crkve iz kojih je blago sklonjeno.

  Vukosavljevic je naglasio da nikakav privremeni smeštaj u depo ne dolazi u obzir.

  On je za RTS kazao da Srbija ima jasne uslove i da je otvorena za dijalog i za rešenja, ali ne na štetu Srpske pravoslavne crkve i njenog kulturnog blaga.

  Vukosavljević je dodao da se sa Hrvatskom vode intenzivni razgovori o vraćanju dela imovine Srpske pravoslavne crkve u tu zemlju, dodajući da je dosadašnji dijalog bio veoma uspešan, što se videlo i u ‘takozvanojj blokadi Hrvatske o otvaranju poglavlja 26, gde ta pitanja uopšte nisu bila pominjana, već samo neka iz domena obrazovanja“.

  Prema nejgovim očekivanjima, nema razloga da se ti pregovori i u narednom periodu odvijaju nesmetano.

  „Mi smo uvek raspoloženi za dijalog. Mislimo da je do sada to uvek rađeno u interesu naše države i da smo preduzeli sve razumne korake, a tako ćemo i nastaviti“, kazao je Vukosavljević.

  On je govoreći o budžetu za kulturu za 2017, koji je za oko milijardu veći od ovogodišnjeg, kazao da će najveći deo tog povećanja biti utrošen za rekonstrukciju Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja, ali će deo sredstava biti utrošen i na novu zgradu javnog servisa Radio televizije Vojvodina i povećanje plata zaposlenih u kulturi za pet odsto.

  „Očekujemo da rekonstrukcija Muzeja savremene umetnosti bude završena simbolično do 20. oktobra naredne godine ako sve bude u redu, a nema razloga da tako ne bude, dok je završetak rekonstrukcije Narodnog muzeja planiran za početak 2018“, dodao je ministar kulture Srbije.

  Upitan zašto se nije oglašavao vezano za zahtev Italije u vezi slika u Narodnom muzeju, Vukosavljević je naglasio da nije bilo potrebe, jer je stručna javnost dala jasan stav i naš sud je taj zahtev odbio.

  „Situacija je stabilna, nema razloga za zabrinutost , ali ta priča je veoma komplikovana“, istakao je Vukosavljević.

  Foto Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com