• Gradovi

  Vuletić: Presuda otvara mogućnost ujedinjenju opozicije

  BEOGRAD – Oslobađajuća presuda lideru radikala Vojislavu Šešelju daje vetar u leđa njegovim pristalicama, ali istovremeno razbuktava strasti i ugrožava stabilnost, mir i ekonomski napredak država u regionu, izjavio je danas sociolog Vladimir Vuletić.

  Podsećajući da je presuda Šešelju doneta u jeku predizborne kampanje, Vuletić je u izjavi Tanjugu, konstatovao da ona, uz očekivani rast broja glasova za Srpsku radikalnu stranku, povećava i mogućnost da se stranke opozicije ujedine protiv Srpske napredne stranke kada dođe vreme formiranja buduće vlade.

  „Ako neko može imati štetu od toga, to je nesumnjivo SNS, a korist – SRS. To postavlja novu perspektivu da se možda posle izbora dođe do situacije u kojoj bi se svi udružili protiv SNS-a, što smo videli da nije nemoguće u srpskoj politici. To bi mogla da bude posledica ovakve odluke“, rekao je Vuletić.

  Prema njegovim rečima ta mogućnost je postojala i ranije, ali sada je posebno aktuelna jer, „ako se ništa bitno ne promeni, SRS ima šansu da osvoji više od predviđenih pet do šest odsto“.

  „To znači da bi moglo da se dođe u poziciju da u koaliciji sa ostalim strankama, sa Demokratskom strankom i ostalima za koje se očekuje da pređu cenzus, pa i sa Socijalističkom partijom Srbije, da se sve stranke ujedine protiv SNS-a. Ali, to bi izazvalo dodatne turbulencije, jer sećamo se da je bilo takvih situacija u prošlosti, koje su dovodile do novog ciklusa turbulencija i to bi nas sve uvelo u period nestabilnosti“, smatra Vuletić.

  Ako bi se mišljenje o formiranju koalicije stranaka opozicije zasnivalo na osnovu toga šta političari koji ih vode sada govore, onda, kako je istakao Vuletić, takvu koaliciju ne bi bilo realno očekivati.

  „To je zato što su njihove politike međusobno veoma suprotstavljene. Ali, s druge strane, ako posmatrate iskustvo Srbije, gde vidite da je svako sa svakim išao, onda takva opcija nije nemoguća“, rekao je Vuletić, dodajući da bi bilo veoma teško zamisliti da stranke u toj koaliciji sarađuju na adekvatan način.

  Kada je reč o oslobađajućoj presudi Šešelju, Vuletić smatra da ona ima veliki uticaj i na sve države nekadašnje Jugoslavije, što se videlo na osnovu mnogo komentara i reakcija.

  „Činjenica je da je ona ponovo uzburkala strasti, Na neki način se očekivalo da će presude koje se donose u Hagu dovesti do povećanja stepena pomirenja, prevazilaženja sukoba iz 90-ih, ali nekoliko poslednjih presuda otvorilo je stare rane“, rekao je Vuletić.

  On je ocenio da to ugrožava čitav region, odnosno stabilnost, mir i ekonomski napredak.

  „Određeni ekonomski napredak regiona je moguć samo ako je ovde stabilnost i mir, ukoliko postoji saradnja. Ovakva presuda sigurno neće dovesti do toga i veoma je verovatno da će produbiti i pogoršati ovu već rovitu situaciju. To može da se odrazi na unutrašnji plan, u smislu teškoća za ekonomski napredak svih zemalja, pa i Srbije, i to je, zapravo, najveći problem“, zaključio je Vuletić.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com