Gradovi

Vulin: Bez jednostranih poteza, do konačnog rešenja

Vulin: Svi da se uzdrže unilateralnih poteza

BRISEL – Ministar i predsednik Radne grupe za rešavanje problema međunarodnih migracionih tokova Aleksandar Vulin prisustvovao je danas u Briselu radnom doručku ministara i komesara zemalja „zapadnobalkanske rute“, na kojem je, kako je rekao Tanjugu, dogovoreno da se svi akteri uzdrže od jednostranih poteza dok se ne dođe do rešenja migrantske krize.

„Dobili smo uveravanje da će na samitu Evropske unije i Turske, 7. marta, doći do približavanja tom rešenju, te je zauzet zajednički stav da se do tada sve zemlje uzdrže od unilateralnih poteza“, rekao je Vulin posle sastanka.

„Dogovoreno je da se sačeka da se vidi ishod tog samita. Tako će se ponašati i Srbija i izbegavaćemo unilateralne mere“, rekao je Vulin.

Ministar je istakao da se Srbija čvrsto drži svoje politike da neće sprovoditi nikakve unilateralne mere, ali i da će raditi ono što rade druge zemlje.

„Mi apsolutno poštujemo svoju odgovornost prema migrantima, prema međunarodnim zakonima i domaćem zakonodavstvu, ali vodimo računa i o svemu onome što može biti važno za svakodnevni život naših građana“, kazao je Vulin.

Srbija je, istakao je, još jednom dobila svaku podršku za svoju politiku i za način na koji se bori sa posledicama migrantske krize, ali je i sa naše strane izražena spremnost da učestvujemo u zajedničkom rešenju.

„Evopska komisija, odnosno Unija do sada nije uspela da pronađe jedinstveno rešenje. To je najveći problem. Svako unilateralno delovanja ostavlja posledice na druge zemlje i na migrante i već se pokazalo ne donosi baš nikakav napredak i boljitak“, rekao je Vulin.

On je poručio da današnji skup nije bio sastanak na kojem se igra, kako je rekao, igra pronalaženja krivca, već je bio u funkciji mo pokušali da nađeno jedinstveno rešenje.

Jer, dodao je, nijedna zemlja ne može migrantsku krizu sama da reši i svaki jednostrani potez se odrazio na Nemačku i na Grčku i na Srbiju.

Radnom doručku je prisustvovala i v.d. direktorka Kancelarija za evropske integracije Ksenija Milenković.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh