Gradovi

Vulin: Bombardovanje Beograda 6.aprila najveće u istoriji

Ustaštvo u Hrvatskoj se vraća, prolazi nekažnjeno i postaje gotovo zvanična ideologije i nadam se da će glas Jevrejske zajednice da se čuje, rekao je ministar za rad Aleksanad Vulin komentarišući odustajanje Jevrejske zajednice u Hrvatskoj da zajedno sa vladom Hrvatske obeleži godišnjicu oslobađanja Jasenovca.

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje Aleksandar Vulin predvodio je danas delegaciju koja je položila vence na spomen žrtvama bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu, u Aleji stradalih na Novom groblju.

Vulin je nakon polaganja venaca rekao da je nacistička Nemačka bombardovala nebranjeni grad, bez objave rata, ne da ga upozori i vojnički porazi, već da ga uništi.

„Ubijali su žene i decu, ubijali su bez ikakve diskriminacije, ubijali su jer su bili građani Beograda“, rekao je Vulin i dodao da je bilo je mnogo bombardovanja Beograda, ali da je šestoaprilsko bilo najveće.

On kaže da se ne zna tačno koliko je tada ljudi poginulo, a procene su da je bilo 2.000 do 4.000 žrtava, a možda i više.

Vulin je naglasio da je Srbija uvek bila na pravoj strani tokom istorije i tokom Drugog svetskog rata, ali i danas, i da zato revizije istorije ne sme da je bude i da nijedan kvisling nema pravo da govori u ime srpskog naroda.

„Narodi koji su mnogo manje stradali u Drugom svetskom ratu ne dopuštaju sebi takav luksuz da se oni koji su bili na strani okupatora rehabilituju i da se pokuša naći opravdanje za ono što su radili“, naglasio je ministar.

Vence na spomenik žrtvama bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine na Novom groblju položili su predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predsednik Udruženja preživelih Beograđana“6. aprila“ Stevan Stojanović i predsednik beogradskog SUBNOR-a Bora Ercegovac.

Stojanović se seća da je mnoge Beograđane bombardovanje zateklo u krevetu, jer su bombe počele da padaju ujutro u 6.10 sati i da je među stradalimo bilo puno žena i dece.

Predsednik Skupštine Beograda podsetio je da je Beograd mnogo puta bombardovan, ali da je bombardovanje 6. aprila 1941. godine bilo najbrutalnije.

„Kao država i narod platili smo visoku cenu antifašističkog opredeljenja“, rekao je Nikodijević i dodao da je zbog toga sraman svaki pokušaj revizije istorije.

On je dodao da se nesme dozvoliti da oni kojima su bile bliske ideje fašizma proglase herojima, kao i da je fašizam i danas živ samo u drugom obliku.

Predstavnici SUBNOR-a Beograda na šest lokacija u gradu položiće vence i tako odati počast stradalima u bombardovanju Beograda 6. aprila.

Preview

NIKOLA NIKODIJEVIC

Slide

ALEKSANDAR VULIN

Slide

ALEKSANDAR VULIN

Slide

NIKOLA NIKODIJEVIC, ALEKSANDAR VULIN

Slide

ALEKSANDAR VULIN

Slide

KARANFIL NA SPOMEN PLOCI

Slide

ALEKSANDAR VULIN

Slide

ALEKSANDAR VULIN

NIKOLA NIKODIJEVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh