• Gradovi

  Vulin: Borili ste se za Srbiju u kojoj vredi živeti, hvala vam

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je danas Gerontološki centar na Bežanijskoj kosi i zahvalio najstarijim sugrađanima što su se borili za Srbiju u kojoj „vredi živeti“.

  BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je danas Gerontološki centar na Bežanijskoj kosi, zahvalio najstarijim sugrađanima što su se borili za Srbiju u kojoj „vredi živeti“ i poručio da će država nastaviti da brine o njima.

  „Voleo bih kada bi moja generacija mogla da se hvali rezultatima kakve su imale generacije pre nas. Svi naši napori su posvećeni tome da stvorimo zemlju u kojoj ćete i vi i ja i naša deca i unuci moći da kažu da se u njoj vredelo roditi i živeti i da je vredi ostaviti onima koji dolaze iza nas“, rekao je Vulin.

  On je istakao da država ima mehanizme i mogućnost da pomogne starijima, posebno kad je reč o poboljšanju njihovog materijalnog položaja.

  Navodeći da je Srbija jedna od zemalja u svetskom vrhu po obuhvatu penzija, budući da 81 procenat starijih prima penzije, Vulin je rekao da će drzava nastaviti da poboljšava kvalitet života u instutucijama koje se brinu o životu starijih, te da će nastaviti da radi na poboljšanju kvaliteta života u zajednici.

  Ministar je rekao da će država raditi i na rešavanju problema nasilja prema starijima, navodeći da je prošle godine prijavljeno 18.000 slučajeva nasilja, od čega je 12 odsto nasilje prema starijima.

  Kaže da stariji ljudi retko prijavljuju tu vrstu nasilje, te da je cilj da se ohrabre da to čine, ali i da se takav vid ponašanja iskoreni.

  Vulin je rekao da će iduća godina za Ministarstvo za rad biti godina „međugeneracijske solidarnosti“.

  „Predugo smo dopuštali, vrlo često iz političkih razloga, da svađamo i sukobljavamo genracije, da govorimo mladima kako su im budućnost pojeli stariji, a starijima kako su mladi nezahvalni i lenji… I jedno i drugo je velika laž, protiv koje ćemo se boriti“, rekao je Vulin.

  On je zahvalio najstarijim sugrađanima što su svoje živote proveli praveći od Srbije zemlju u kojoj vredi živeti.

  „Da nije bilo vašeg strpljenja, truda i mudrosti, ne bi Srbija bila ovako lepa. Život koji ste proveli u borbi da živto naše dece bude vredan življenja, zaslužuje zahvalnost“, rekao je ministar.

  „Takvu Srbiju želimo da ostavimo i budućim generacijama, da se u Srbiji vredi roditi, da u njoj vredi živeti i da zbog nje vredi živeti“, rekao je Vulin.

  Ministar je posetio Gerontološki centar i razgovarao sa korisnicima, prisustvovao manifestaciji „Naša priča“, kojom je obeležen 1. oktobar, Međunarodni dan starih.

  Direktorka Gerontološkog centra Beograd Suzana Mišić rekla je novinarima da je povodom Dana starijih organizovan niz radionica u kojima su učestvovali stariji sugrađani, korisnici domova i deca iz prihvatilista, čime su pokazali šta znači znanje i iskustvo i kako talenti starije generacije mogu biti preneti na mlade.

  Ona je navela da će Gerontološki centar nastaviti da bude ustanova koja brine o najstarijima, kako bi njihov život bio miran, dostojanstven i kvalitetan.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com