Gradovi

Vulin: Država posebno vodi računa o ženama sa invaliditetom

Vulin: Država posebno vodi računa o ženama sa invaliditetom

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je večeras na svečanosti posvećenoj ženama sa invaliditetom da država o njima posebno vodi računa kako bi im obezbedila novac za podsticaje, za zapošljavanje, dostupnost obrazovanju i objektima.

On je rekao da su nnoge od tih žena majke, što stvara posebne probleme za njih i da je na državi i društvu da bar pokušaju da im život učine bar malo boljim, kada već sam život nije bio blag prema njima.

Čestitajući svim ženama 8. mart, Vulin je osobama sa invaliditetom poručio da ovo nije njihov jedini dan i da svaki dan jeste dan zajedničke borbe, jer je društvo uspešno onoliko koliko bude uspešno u odnosu prema onima kojima je najteže, a osobe sa invaliditetom to jesu.

„Osmi mart nije praznik samo žena, već suštinski paznik svih onih koji se bore za slobodu i protiv diskriminacije i neravnopravnosti. Osobe sa invaliditetom u našem društvu, kao i u svakom društvu trpe određene oblike diskriminacije i mi se borimo protiv toga“, naglasio je ministar rada, koji je uručio nagradu „Najženi sa invaliditetom“, najboljoj stonoteniserki sa invaliditetom na svetu Borislavi Bebi Perić-Ranković.

„Večeras sam imao zaista zadovoljstvo da podelim veče sa Bebom, koja je najbolja stonoteniserka na svetu. Hrabra, vredna žena, koja je savladala svoj hendikep i sa ponosom nosi srpsku zastavu svuda u svetu. Na nama je da pomognemo, da se malo postidimo kada sa takvom hrabrošću ova žena savlađuje svoj hendikep i sa kakvom hrabrošću nadvladava svoje životne probleme“, rekao je Vulin.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević rekao je da je Perić-Ranković stvarno pokazala da ko hoće, nađe način i da ako „imate jak motiv i dovoljno verujete u sebe, jednostavno prepreke ne postoje i da se snovi ostvaruju“.

Istakao je da Grad Beograd nastavlja aktivno da sarađuje sa svim udruženjima osoba sa invaliditetom i da rade zajedno.

„Prošle godine započeli smo projekat “Beograd bez barijera”, napravili smo 100 rampi za osobe sa invaliditetom širom grada. Ove godine napravićemo još 150, koliko je u planu, ali ne pravimo ih sami. Pitamo udruženja, sugrađane, razgovaramo sa njima, čekamo njihove predloge, gde postoji osoba sa invaliditetom, a nema rampe, mi ćemo doći i uraditi je, ukoliko tehničke mogućnosti postoje’, rekao je Petronijević.

Najbolja svetska stonoteniserka sa invaliditetom Perić-Ranković rekla je da je ta nagrada samo jedna u nizu nagrada koje su obeležile kraj prošle i početak ove godine, kao i da su nagrade pokazale koliko je važno uspeti u životu i boriti se za nešto u „šta verujete i šta želite, da biste i sebi i drugima dokazali da je to moguće“.

Navela je da iza njenih uspeha stoji tim i selektor i trener Zlatko Kesler, treneri Lazar Kurteš i Ilija Đurašinović, kao i da veliku ulogu igraju i njene saigračice u timu koje joj pomažu na takmičenjima da ostvari dobre rezultate.

Organizator manifestacije, potpredsednik udruženja Hendi centar Koloseum Darko Ivić rekao je da njegovo udruženje po sedmi put organizuje manifestaciju za izabor Najžene sa invaliditetom, zahvalio se na podršci Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i gradu Beogradu.

Kako je rekao, cilj je da se izabere žena koja može da bude primer i uzor za mlade, da upornošću i borbenošću mogu da se ostvare rezultati i dodao je da i tim ženama, kao i svim osobama sa invaliditetom dosta znači podrška i političara i drugih i istakao dobru saradnju i sa gradom i sa Republikom.

Za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u 2015. kroz tri razlicita konkursa, izdvojilo je 325.712.278 dinara.

Preview

VULIN, PETRONIJEVIC, PERIC RANKOVIC, IVIC

Slide

VULIN, PETRONIJEVIC, PERIC RANKOVIC, IVIC

Slide

VULIN I PERIC RANKOVIC

Slide

KUD „TALIJA“

Slide

DARKO IVIC

Slide

KUD „TALIJA“

VULIN, PETRONIJEVIC, PERIC RANKOVIC, IVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh