Gradovi

Vulin: Hrvatska da zaštiti Srbe od narastajućeg ustaštva

SUBOTICA – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin očekuje da hrvatska vlada zaštiti njene građane srpske nacionalnosti od, kako je rekao, narastajućeg ustaštva.

On je, povodom pisma predsednika Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitaroviću u kojem je upozorio na narastanje atmosfere netolerancije, rekao da je Vlada Srbije zabrinuta kad god Srbi u Hrvatskoj upozoravaju da je njihov položaj sve lošiji.

„Očekujemo od hrvatske vlade da ispuni ono što mora da ispuni svaka vlada na svetu, da zaštiti svoje građane, da zaštiti građane srpske nacionalnosti od zaista narastajućeg ustaštva“, rekao je Vulin novinarima u Subotici.

On je istakao da osude za „povampireno ustaštvo” ne treba da dolaze iz Beograda ili Jerusalima, već iz Zagreba, kao što se u Beogradu bori protiv rehabilitacije Milana Nedića, a ne iz Zagreba ili Jerusalima.

“Oni treba da postave bar ćiriličnu tablu, što nije preterano dostignuće. Očekujemo da osude ustaštvo, od polaganja venaca u Blajburgu, do napada na Srbe na ulicma… Ne da slušamo ‘Za dom spremni’ i da niko ne reaguje”, rekao je Vulin.

On je izrazio nadu da će nova vlada to razumeti kao dobronamernu preporuku i stav suseda koji želi da budemo u najboljim mogućim odnosima, ali koji je legitimno zabrinut za položaj srpske zajednice u Hrvtaskoj.

“Ustaštvo mora biti zaustavljeno. Ja to danas govorim u Subotici, gde sam posebno ponosan na svaku latiničnu tablu u ovom gradu, na položaj hrvatske manjine u Srbiji, udžbenike koje koriste, jezik kojim govore… Voleo bih da Hrvatska jednog dana bude ponosna na položaj srpske zajednice”, zaključio je Vulin.

Predsednik Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Milorad Pupovac uputio je pismo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović kojem je upozorio na narastanje atmosfere netolerancije i poruke mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj.

U pismu na četiri strane Pupovac je nabrojao slučajeve pretnji koje iz desnih krugova trpe zagovornici antifašizma, i dodao da je više i slučajeva nasilja, od čega nije pošteđen ni on sam.

Ne vodi se kampanja samo 20 dana pred izbore

Vulin je izjavio da je u institucije socijalne zaštite u Vojvodini, za dve godine, uloženo 558 miliona dinara, što je, kako navodi, više nego što je dala Pokrajinska vlada.

Upitan da li je današnje uručenje ključeva pet vozila za centre za socijalni rad u Vojvodini deo kampanje, Vulin je rekao da “takve ideje obično dolaze od (lidera DS i Predsednika pkrajinske vlade )Bojana Pajtića”.

“Ja sam za dve godine u Vojvodini bio 68 puta zvanično, u institucije socijalne zaštite je uložno 558 miliona dinara, više nego što je dala pokrajinska vlada ili bilo ko do sada”, rekao je Vulin.

On je dodao da se u kampanju ne ide 20 dana pred izbore, nego dve godine ranije, i da resorno ministarstvo strpljivo menja položaj socijalnih institucija ili korisnika.

“Pajtić u nekim stvarima ne može da se meri sa mnom, niti sa ministarstvom, pre svega u količini novca izdvojenog za institucije u Vojvodini, ali može u dužini godišnjeg odmora i po izboru destinacija”, kazao je Vulin dodajući da je Pajtić letos odmor proveo na Brionima, i to u vreme obeležavanja godišnjice „Oluje“.

„Ja kampanju vodim dve godine, sa 68 poseta Vojvodini, 558 miliona za ustanove, a on sa 30-ak dana godišnjeg odmora u Hrvatskoj, sa češćim boravcima na vladi u senci, nego na vladi pokrajine”, kazao je Vulin

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh