Politika

Vulin i Šešelj položili vence na Miloševićev grob

šešelj, paljenje zastave, sud, nato, eu, zastavaFoto: Tanjug/Sava Radovanović


Vence su položili predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, lider radikala Vojislav Šešelj, funkcioner SPS Milutin Mrkonjić, beogradski advokat Toma Fila, haški osuđenik Nikola Šainović, bivši predsednik Savezne vlade Momir Bulatović.

Vulin je novinarima rekao da deset godina od smrti Miloševića možda nije dovoljno vremena da istorija pruži konačni sud o nekome ili o vremenu u kojem je živeo, ali da je više nego dovoljno da se „laži koje su o njemu govorili i na osnovu kojih je rušen zauvek rasprše“.

„Istina o Miloševiću je u ovom narodu dovoljno dugo i dovoljno duboko i ona se ne može promeniti“, rekao je Vulin, ocenivši da je Milošević iznad svega voleo Srbiju i svoju porodicu i da je zbog toga „surovo proganjan i surovo kažnjavan“.

On je ocenio da je Milošević umeo da pogreši u izboru svojih prijatelja, ali da su neprijatelji „nepogrešivo birali njega“.

„Miloševića su napadali zbog Srbije, a nisu Srbiju napadali zbog Miloševića“, rekao je Vulin, koji smatra da Miloševićeva porodica treba da se vrati u Srbiju i da dobije bar elementarnu pretpostavku nevinosti, kao „bilo koje drugo ljudsko biće“.


Lider radikala Vojislav Šešelj rekao je da se Milošević svojim držanjem pred Tribunalom upisao zlatnim slovima u srpsku istoriju.

Šešelj je rekao da su radikali devedesetih godina nekad sarađivali, a nekad se sukobljavali sa Miloševićem, ali da je „onaj pravi Milošević kojeg poštuju onaj koji je bio pred Haškim tribunalom“.

On je rekao i da je povratak Miloševićeve porodice isključivo političko pitanje i dodao da su se čelnici aktuelne vlasti ranije zalagali da se Miloševići vrate kući, ali da su, kad su se „dočepali vlasti“ to zaboravili.

Počasni predsednik SPS Mrkonjić rekao je za B92 da je na grob Miloševiću došao kao prijatelj, a da mu niko iz SPS neće zameriti što je tu, kao i da će lideru socijalista Ivici Dačiću preneti „kako je bilo“.

Advokat Toma Fila, koji je na listi socijalista za parlamentarne izbore u aprilu, naglasio je da u SPS nema podela.

Inače, Udruženje građana Sloboda organizovaće popodne svečanu akademiju na kojoj će govoriti Momir Bulatović, Klaus Hartman i Šainović, dok će se, kako je najavljeno, direktno iz Moskve obratiti Mirjana Marković.

Milošević je umro u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju 11. marta 2006. godine.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu objavio je 27. maja 1999. godine, tokom NATO bombardovanja Srbije (odnosno SRJ), optužnicu protiv Miloševića.

Uhapšen je 1. aprila 2001. a izručen Haškom tribunalu 28. juna iste godine.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh