• Gradovi

  Vulin: Kfor procenio da su tokom božićnih praznika mogući incidenti

   

   

  Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas da je Vojska Srbije od Kfora dobila informacije da tokom božićnih praznika može doći do incidenata u Kopnenoj zoni bezbednosti.

  Vulin je novinarima u vojnoj bazi Jezerska mahala rekao da se svaka informacija tog tipa ozbiljno proverava i da se čini sve da bi se sprečilo bilo kakvo eventualno nasilje.

  „Političke trzavice medju Albancima u Prištini i njihov strah od formiranja Specijalnog suda za ratne zločine jeste faktor destabilizacije ali na to moraju da reaguju predstavnici medjunarodne zajednice“, rekao je Vulin.

  On je kazao da je za Srbiju potpuno neprihvatljivo formiranje Vojske Kosova i da u skladu sa Rezolucijom 1244 ne može Srbija da prihvati da na prostoru KiM postoji bilo koja druga oružana sila osim Kfora.

  Vulin je danas u vojnoj bazi Jezerska mahala koja se nalazi u Kopnenoj zoni bezbednosti u opštini Bujanovac pripadnicima vojske čestitao Božić i ocenio da bez jake vojske ne može biti ni mira ni stabilnosti ni investicija u zemlji.

  Kako su ocenili pripadnici vojske bezbednosna situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom je mirna i stabilna.

  Vojska Srbije garant mira i stabilnosti

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas u bazi „Jezerska mahala“ kraj Bujanovca da je snažna i stabilna Vojska Srbije garant mira i stabilnosti o u zemlji „a i šire“.

  U obraćanju vojnicima kojima je čestitao Božić „u svoje i u ime vrhovnog komandanta predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, on je rekao i da bez snažne i uspešne vojske nema ni snažne ni uspešne države.

  „Danas ne možemo da mislimo samo na sebe, moramo da mislimo i na one koji žive u enklavama (na Kosovu), na one koji su izgubili svoje najbliže a ni grobove im ne znaju“, kazao je Vulin.

  On je istakao da na današnji dan mislimo i na njih i, kako je rekao, „na to da nikada nećemo dozvoliti da se takvo nasilje ponovi“.

  Podsetio je da je u 2018. planirana masovna izgradnja stanova za vojsku, kao i da će biti obnovljeno naoružanje.

  Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković je rekao da Vojska Srbije i Kfor uspešno kontrolišu Kopnenu zonu bezbednosti na području centralne Srbije prema Kosovu i obezbedjuju mir za gradjane koji žive na tom prostoru.

  General Diković naveo je da je razmena informacija izmedju Vojske Srbije i Kfora svakodnevna.

  „U petak sam iz razgovora s komandantom Kfora došao do odredjenih informacija da u Kopnenoj zoni bezbednosti može doći do ugrožavanja bezbednosti, kao i na prostoru Kosova i Metohije. Srećom, za sada je sve mirno i stabilno i siguran sam da su snage Kfora preduzele sve mere i da će tako ostati“, rekao je Diković.

  Komandant Kopnene vojske Milosav Simović ocenio je da je stabilna situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti stabilna, uz administrativnu liniju s Kosovom i Metohijom.

  Naveo je i da su pripadnici Vojske Srbije u svakodnevnom kontaktu s Kforom sa kojim zajednički realizuju zadatke, uključujući i jednovremene patrole duž administrativne linije.

  „Jezerska mahala“ jedna je od 24 vojne baze koje se u nalaze u Kopnenoj zoni bezbednosti, uz administativnu liniju s Kosovom i Metohijom.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com