Gradovi

Vulin: Kosovo nije država i ne može da postane država

Vulin: Kosovo nije država i ne može da postane država

BEOGRAD – Kosovo nije država, jer tamo nema prava i nema pravde ni za Srbe ni za Albance, i zato što ga ni svi koji žive na toj teritoriji ne prihvataju kao državu, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Alelsandar Vulin.

Države se, kako je istakao, stvaraju na pravu i pravdi i zato što ljudi koji žive na nekom prostoru mogu da organizuju državu.

Komentarišući godišnjicu samoproglašene nezavisnosti Kosova i najavljene proteste u Prištini, Vulin je ocenio da današnji dan na najbolji način pokazuje da ne može teritorija da postane država, samo zato što je to neko rekao.

On je istakao da je problem što velike sile teško priznaju da su pogrešile i priznale nešto što nije država i što ne može da postane država, „što je nastalo na sili, nasilju i iščupanim srpskim organima“.

„Teško je da to priznaju i danas na ulicama Prištine mogu da vide kako izgleda kad proglase državom nešto što nije država i kada gledaju sukobe i nasilje u nečemu što smatraju da je parlament“, rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

On je ponovio da Srbija i vlada Aleksandra Vučića nikada neće priznati nezavisnost Kosova i dodao da bi bilo dobro da i međunarodna zajednica još jednom razmotri šta piše u Rezoluciji 1244, koju je sama donela, i počne da je primenjuje.

„Nema pravde i pomirenja na KiM dok se svi proterani ne vrate“, poručio je Vulin.

Navodeći i da se međunarodna zajednica na to obavezala, kad je ukinula nadgledanu nezavisnost, jer je napredak vidljiv, Vulin je upitao u čemu je vidljiv taj napredak.

„Da li u tome što se nije sudilo za ratne zločine, što Euleks, kao najskuplja misija EU u njenoj istoriji, nije ispunio svoju ulogu, što 44.000 zahteva Srba za povratak imovine nije regulisano, što se 250.000 raseljenih nije vratilo ili što najveći broj lažnih azilanata dolazi upravo sa KiM“, upitao je ministar.

Međunarodna zajednica, kako je podvukao, treba dobro da pogleda šta je stvorila i da joj ne bude teško da prizna grešku.

foto Tanjug/ O. Toskić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh