Gradovi

Vulin sa decom bez staranja i starim licima

Korisnike Gerontološkog centra Bežanijska kosa danas su posetila deca bez roditeljskog staranja iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Zvečanske, a njihovom druženju prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

BEOGRAD – Korisnike Gerontološkog centra Bežanijska kosa danas su posetila deca bez roditeljskog staranja iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Zvečanske, a njihovom druženju prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin kaže da su nam naše babe i dede ostavile dobru Srbiju, žrtvujući se za nas više nego jednom i da na tome treba da im budemo zahvalni.

„Srbija mora da bude zemlja međugeneracijske solidarnosti u kojoj najstariji vode računa o najmlađim, a u kojoj najmlađi poštuju i vole svoje starije“, rekao je Vulin, poručujući i da Srbija ne sme da bude zemlja u kojoj političari svađaju babe i dede sa unucima, već zemlja u kojoj oni svi misle isto o zdravoj i čestitoj Srbiji.

On kaže da i deca bez roditeljskog staranja moraju da osete toplinu i pažnju, zaštitu i ljubav, i da je zato važno što ta deca danas na praznik nisu bila sama.

Vulin je ponosno istakao rezultate istraživanje Health Age Internationala, vodeće globalne organizacije za istarživanje prava starih, koja prati Srbiju od 2013. godine, prema kojima je Srbija ove godine rangirana na 66. mestu od ukupno 96 zemalja koje se mere.

On objašnjava da je u odnosu na prošlu godinu, kada je bila na 78. mestu, Srbija popravila svoj položaj za 12 mesta, i to u četiri kategorije koje se mere na osnovu podataka Svetske banke, Međunarodne zdravstvene organizacije, Međunarodne organizacije rada i Galupa.

„Najbolje smo plasirani na 49. mestu smo po finansijskoj sigurnosti – 81 procenat naših najstarijih prima sigurne i redovne penzije, što ne može da se kaže za više od polovine svetskih zemalja“, istakao je Vulin i dodao:

„Na 62. mestu smo po dostupnosi zdravlja i zdravstvenih organizacija, na 67. mestu smo po prihvatanju starih u društvu, što govori da Srbija vodi računa“, istakao je Vulin.

On je skrenuo pažnju da smo najslabije plasirani kada je reč o zapošljavanju osoba starijih od 55 godina i da na tome treba da radi čitavo društvo.

Stari i deca su organizovali zajednički ručak, kucali su zajedno uskršnja jaja, a direktorka GC Bežanijska kosa Suzana Mišić se nada da će ovo postati u narednom periodu praksa da se jednom mesečno deci bez roditeljskog staranja pokloni topina doma.

Zoran Miločić, direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine zahvalio je svima u ime dece koja nemaju ili ne mogu da ostavare kontakt sa svojim porodicama na ovako lepom gestu i pažnji starih lica.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh