• Gradovi

  Vulin: Sadašnja vlada ne stvara dugove, već ih vraća

  Vulin: Žao mi je što je bilo ko u Hagu

  ALEKSINAC – Sadašnja vlada nije stvarala dugove, ali ih vraća i šest meseci duga prema 8.500 korisnika privremene novčane nadoknade za nezaposlene osobe sa prostora KiM biće od sutra isplaćeno, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

  On je, prilikom uručenja odobrenih subvencija za samozapošljavanje u Aleksincu, rekao da će tih šest rata biti isplaćeno po naređenju predsednika vlade Aleksandra Vučića, plus pripadajuća rata koja dolazi u tekućem mesecu.

  Vulin je podsetio da je Vlada Republike Srbije 17. juna 2003. donela odluku o isplati posebne novčane nadoknade u slučaju nezaposlenosti za naše građane koji žive na prostoru Kosova i Metohije, kojih je oko 8.500 i istakao da je od 2003 do danas akumuliran dug prema tim ljudima u iznosu od šest rata.

  „Prvi put, od 2003. godine, u januaru 2016. oni će biti u potpunosti izjednačeni sa primaocima novčane pomoći koji žive na prostoru centralne Srbije“, rekao je Vulin i naglasio da se država nije zadužila za to i nije podigla kredit, ali se, kako je rekao, drugačijom poslovnom politikom Nacionalne službe za zapošljavanje uspelo da se obezbede sredstva i za tu namenu.

  „Od planiranih 8,9 milijardi dinara, koliko je bilo predviđeno finansijskim planom sa NSZ, ta služba je povukla svega 4,52 milijarde dinara iz budžeta i na taj način uštedela 4,38 milijardi dinara, samo u jednoj godini“, istakao je ministar rada.

  Kako kaže, to se uspelo zahvaljujući povećanju zaposlenosti i smanjenju nezaposlenih lica na evidenciji, a takođe i zahvaljujući izmenama i dopunama zakona o zapošljavanju koji je donet 2015.

  „Ali to smo postigli i potpuno drugačijom politikom NSZ u smislu sopstvene štednje, odustajanja od svega nepotrebnog, i zahvaljujući takvoj politici, mi smo mogli da isplatimo šest mesečnih rata koje dugujemo od 2003. godine“, zaključio je Vulin.

  Haški tribunal ne poštuje sopstvena pravila

  Haški tribunal je u slučaju Franka Simatovića i Jovice Stanišića pokazao da ne poštuje sopstvena pravila i da ih menja usred suđenja, čak i nakon završetka, izjavio je Vulin.

  On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da njihovim privremenim puštanjem na slobodu do ponovnog suđenja Hag nije pokazao da je bolja institucija, ali da mu je svakako drago što se vraćaju u Srbiju.

  „Oni na prvom mestu nije ni trebalo da se vraćaju u Haški tribunal, ali drago mi je što će moći da budu sa svojim porodicama, drago mi je što će biti na slobodi, pa da se brane i od ovog nametnutog postupka. Žao mi je što je bilo ko u haškom tribunalu, drago mi je što su i Simatović, Stanišić i Šešelj, svaki Srbin koji je ovde, drago mi je što nije u haškom tribunalu“, rekao je Vulin.

  Kako je naglasio, još uvek ne može da razume da se menjaju pravila nakon što se okonča sudski postupak, ali i da mu je ljudski i iskreno drago što će se oni vratiti kući.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com