Gradovi

Vulin: Srbija uskoro dobija dečijeg ombudsmana

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas, na Svetski dan deteta, da će Srbija uskoro dobiti dečijeg ombudsmana, instituciju koja će se baviti isključivo detetom, njegovim pravima i razvojem, navodeći da je Vlada Srbije u oktobru odvojila 9,94 milijarde dinara za pomoć porodicama sa decom.

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas, na Svetski dan deteta, da će Srbija uskoro dobiti dečijeg ombudsmana, instituciju koja će se baviti isključivo detetom, njegovim pravima i razvojem, navodeći da je Vlada Srbije u oktobru odvojila 9,94 milijarde dinara za pomoć porodicama sa decom.

Vulin je novinarima u Dečijem kulturnom centru rekao da će Vlada Srbije Savetu za dečiju zaštitu, koji je ponovo formiran 9. novembra, predložiti nacrt zakona o uspostavljanju dečijeg ombudsmana, te da očekuje da će brzo biti i pred Skupštinom Srbije.

„Nadamo se da će Savet za zaštitu deteta prihvatiti naš nacrt i da će onda posle stručne rasprave vrlo brzo biti pred parlamentom“, kaže Vulin.

Ministar je rekao da se sva prava iz socijalne zaštite ali i populacione politike isplaćuju na vreme, i to upravo onima kojima je pomoć zaista potrebna.

„Novac sam po sebi nije dovoljan, da jeste onda bi neke od najbogatijih zemalja, na primer skandinavske zemlje, imale demografsku eksploziju, Kao što znate i one se suočavaju sa belom kugom. Novac nije dovoljan, ali je potreban i 638.000 korisnika ovih prava u Srbiji mogu da kažu da država vodi računa o njima“, navodi Vulin.

Govoreći o problemu nasilja nad decom, ministar kaže da bi država morala aktivno da se umeša u rešavanje i tih problema, navodeći da je prošle godine u Srbiji prijavljeno 6.520 slučajeva nasilja nad decom, od fizičkog nasilja, preko zanemarivanja i psihičkog, ekonomskog i seksualnog nasilja.

Prema njegovim rečima, 98 odsto nasilja nad decom vrši se u okviru biološke porodice, odnosno 98 odsto od 6.520 dečaka i devojčica koji su bili izloženi nekom od oblika nasilja, to nasilje su doživeli od svojih roditelja, braće i sestara, od onih koji su im najbliži.

„Da bi i ovome, ne možemo reći stali na put, ali da bi se još efikasnije borili i protiv ovakvih slučajeva vlada Savetu za dečiju zaštitu koji je ponovo formiran 9. novembra predlaže nacrt zakona o uspostavljanju dečijeg ombudsmana“, kaže Vulin.

Dodaje da dečiji ombudsman treba da bude institucija koja će se baviti isključivo detetom, njegovim pravom, razvojem, institucija koja će pomagati ostalim državnim organima da bolje i efikasnije koriste državne resurse, ali i da upozori kada negde grešimo.

Ministar Vulin je sa direktorkom Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović prisustvovao multimedijalnoj interaktivnoj radionici povodom Svetskog dana deteta koji se ove godine obeležava pod sloganom „Svako dete ima pravo da…“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh