• Gradovi

  Vulin: Uslovi u prihvatnim centrima na najvišem nivou

  Vulin: Uslovi u prihvatnim centrima na najvišem nivou

  ŠID – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je kroz Srbiju do sada prošlo oko 520.000 migranata, a da su uslovi u prihvatnim centrima na najvišem mogućem nivou.

  „Kroz Srbiju je zaključno sa jučerašnjim danom prošlo i evidentirano 518.668 lica, a juče je taj broj uvećan za 3.304 migranta“, rekao je Vulin novinarima nakon obilaska prihvatnog centra „Stanica“ u Šidu.

  Kako je podsetio, svi migranti koji prolaze kroz našu zemlju budu ne samo evidentirani, već i nahranjeni i medicinski zbrinuti, i o njima se vodi računa, kao o ljudskim bićima, kao „o ljudima koji su u nevolji i traže pomoć i zaštitu“.

  Ministar je istakao da su u prihvatnom centru u Šidu uslovi na najvišem mogućem nivou, a da izbeglice imaju mogućnost da prespavaju i ostanu koliko oni misle da im je potrebno.

  Sve prostorije u centru su zagrejane, postavljeni su tuševi sa toplom vodom, a migranti dobijaju hranu, kao i medicinsku zaštitu.

  „Srbija brine i vodi računa o ovom ljudima kako bi zbrinula njih i njihove porodice, a i da bi sačuvala svakodnevni život građana. Niko ne može da kaže da sa ovim ljudima ima problem“, podvukao je Vulin.

  On je rekao da će se Srbija i u narednom periodu ponašati na isti način, dodajući da migranti, kao tražioci azila, po zakonu imaju pravo na slobodu kretanja i na zaštitu.

  Upitan da li migranti sada u centrima ostaju duže nego ranije, ministar je odgovorio odrično.

  Migranti u Šidu, rekao je Vulin, ostaju oko pet sati, koliko je potrebno da sačekaju voz, a neki eventualno ostanu da prespavaju.

  „U Adaševcima se zadržavaju nekoliko sati, a najduže ostaju u Preševu i Krnjači, po dva, tri dana, ali i to retko, jer žele što pre da napuste našu zemlju“, rekao je Vulin.

  On je ukazao i da je značajno manji pritisak izbeglica iz zemalja koje nisu ugrožene ratom, a koje ne mogu da uđu u Srbiju, i da ne očekuje veći pritisak, jer oni ne mogu da uđu u Makedoniju.

  Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano takođe je istakla da je zadovoljna uslovima koji postoje u prihvatnom centru u Šid.

  „Čitav sistem UN se trudi da što više pomaže državi, da odgovori na situaciju u kojoj se nalazimo“, zaključila je Solorano.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com