• Gradovi

  Vulin: Vlada ne smanjuje socijalna davanja

  Vulin: Vlada neće smanjivati socijalna davanja

  BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je danas da vlada ni u narednom budžetu neće smanjivati socijalna davanja ni za jedan jedini dinar.

  Vulin, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora sa 43 lokalne samouprave, prema Konkursu za dodelu sredstava za finansiranje projekata za razvoj usluga socijalne zaštite, naglasio je da će se konkurs poput tog, u koji je uloženo 50 miliona dinara, ponoviti i iduće godine, ali sa, kako je naveo, daleko većim sredstvima.

  Za realizaciju tog konkursa, Ministarstvo rada obezbedilo je 50 miliona dinara, a prioritet je bio razvoj usluga socijalne zaštite u manje razvijenim lokalnim samoupravama- odnosno usuga dnevnih boravaka, pomoći u kući, stanovanja uz podršku, personalne asistencije, usluga za mlade i decu sa smetnjama u razvoju.

  „Za ovakve namene – usluge u zajednici, dnevne boravke za decu ometenu u razvoju, za gerontodomaćice, za brigu o starima, o onima kojima je pomoć potrebna, odredili smo 400 miliona dinara za iduću godinu“, istakao je ministar rada.

  Dodao je da je 95 milijardi dinara iz budžeta predviđeno za socijalna davanja i za iduću godinu, kao i da je isti iznos, prema mišljenju ministra, ove godine bio više nego dovoljan za sva prava iz oblasti socijalne zaštite, ali i da to nije sve planirano,

  „Iduće godine privodimo kraju proces licenciranja svih naših ustanova i hoćemo da značajno pojačamo rad i ulaganje u usluge u zajednici. Vlada brine o socijalnoj zaštiti, o onima kojima je pomoć potrebna, a cilj ovog ministarstva je da ne postoji nijedna sredina u Srbiji, u kojoj neće biti usluge u zajednici, neki od servisa koji se brine i o deci ometenoj u razvoju i o najstarijima i svima kojima je pomoć potrebna“, rekao je Vulin.

  Naglasio je da usluge moraju da budu standardne za celu teritoriju, bez obzira da li se živi u malom mestu ili velikom gradu, kao i da se mora imati ista mogućnost da se zadovolje sva socijalna prava.

  Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je takođe prisustovao poptisivanju ugovora, rekao je da odobren jedan od „lepih i dobrih“ projekata njegovog grada – „Kroz otvorena vrata našeg doma pomoć stiže“.

  „Iz prostog razloga što staračko domaćinstvo dominira u Srbiji, uglavnom prosečan stanovnik ima više od 57 godina, veliki broj ima staračkih domaćinstava i ljudi koji sami žive, deca su uglavnom van kuće, tako da je pomoć gerontodomaćica zaista dominantna“, rekao je Cvetanović.

  Na taj konkurs prijavilo se 60 lokalnih samouprava, od kojih je Ministarstvo rada podržalo 43, dok ostale nisu, jer podnosioci nisu ispunili formalne uslove Konkursa.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com