Gradovi

Vulin: Vlada Srbije neće prestati da brine o Gorancima

GORA – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da Vlada Srbije nikada neće prestati da brine o Gorancima na Kosovu i Metohiji i da Srbija Goru smatra prelepim i važnim delom Srbije.

Ministar Vulin boravio je danas na KiM gde je u ime Vlade Srbije i svoje lično ime čestitao Đurđevdan – Dan Goranaca istakavši da života ni na Gori nema bez pomoći Vlade Srbije i države Srbije.

Vulin je kazao da Vlada Srbije neće napustiti Goru i da neće prestati da vodi računa o svemu onome o čemu je i do sada vodila – o svakom poslu, o svakoj plati i zaradi i da će nastaviti da vodi računa o svim Gorancima koji žive na Gori.

“Vlada Republike Srbije smatra Goru prelepim i važnim delom Republike Srbije. Nikada nećemo prestati da brinemo o svakom Gorancu i nikada nećemo prestati da brinemo o svakom čoveku koji je ovde rođen i koji ovde odrasta”, poručio je Vulin.

On je istakao da su Srbi i Goranci braća, da Goranci treba da budu to što jesu, takvi kakvi jesu i da treba da ostanu ponosni, a Srbi zahvalni što postoje i zahvalni što su u svim istorijskim okolnostima bili zajedno.

“Vlada Republike Srbije smatra da Goranci ne mogu da budu jedini narod na KiM koji nema svoju opštinu, koji nigde nisu u većini iako su baš ovde gde stojimo bili i jesu u većini. Ta stvar mora da se promeni”, rekao je Vulin.

Naglasio je da se mora priznati pravo ovom narodu da odlučuje o sebi jer on najbolje zna i kojim jezikom govori i kom Bogu se moli i šta je dobro za njegovu decu, te da nije moguće, nije ražumo da Goranci budu jedini narod na Kosmetu koji nema pravo da odlučuje o svom životu i budućnosti svoje dece.

„Želim im srećan praznik a vezu između nas niko ne može da pokvari“, poručio je Vulin kojeg su u Gori srdačno dočekali i kome su svirali goč i zurle.

U pratnji Vulina bio je i predsedednik Srpske liste Slavko Simić koji je takođe Gorancima čestitao praznik istakavši da Srpska lista u kosovskim institucijama predstavlja i goransku zajednicu.

“Borimo se za njihova prava i borimo se na svim nivoima da im pomognemo i omogućimo da ekonomski i infrastrukturno ojačaju, da mogu da opstanu na ovim prostorima i njihov praznik obeležavaju na jedan prikladan način”, rekao je Simić.

Član privremenog opštinskog organa opštine Gora Admir Šola zahvalio je ministru Vulinu što je i ove godine na goranski praznik boravio u Gori istakavši da je to znak da neko misli na njih.

“U ime svih Goranaca, u moje lično ime, u ime privremenog organa opštuine Gora, zahvalio bih ministru Vulinu na poseti”, rekao je Šola.

Goranci su danas tradicionalnim okupljanjem u Vraništu u opštini Gora na Kosovu i Metohiji obeležili Dan Goranaca a za ovu priliku su stigli iz svih krajeva sveta.

Foto Tanjug/ O.Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh