Gradovi

Vulin: Za dva zaposlena radnika povraćaj 75 odsto poreza

Vulin: Za dva zaposlena radnika povraćaj 75 odsto poreza

NOVI SAD – Preduzetnici, mala i mikro preduzeća, koja od 1. januara 2016. zaposle najmanje dva radnika, stiču pravo na povraćaj 75 odsto sredstava utrošenih na poreze i doprinose za te radnike, najavio je danas ministar rada Aleksandar Vulin.

To je odluka Vlade Srbije, rekao je Vulin tokom posete preduzeću „Gepard“ d.o.o. i „Gepard – Vis“ d.o.o. u Novom Sadu.

Odluka, kako je rekao, važi do 31. decembra 2017. i najbolji je pokazatelj da vlada čini sve kako bi pomogla preduzetnicima i malim i mikro preduzećima.

„Pozivam svako malo i mikro preduzeće, kao i sve preduzetnike da iskoriste ove pogodnosti koje Vlada Srbije ne bi mogla ponuditi da nisu sprovedene mere fiskalne konsolidacije“, rekao je Vulin.

Kada je reč o zapošljavanju osoba sa invaliditetom on je rekao da država Srbija daje značajne povlastice poslodavcima koji zapošljavaju te osobe, a da je preduzeće „Gepard“ pravi primer kako se na najbolji način mogu iskoristiti te povlastice.

„Te povlastice važe i za druge poslodavce, ali ih veliki broj nedovoljno koristi. Puno stvari se može iskoristiti angažovanjem osoba sa invaliditetom od raznih finansijskih olakšica, do nabavke mašina ili uređenja poslovnog prostora“, rekao je Vulin.

On je istakao da veliki broj povlastica podstiču zapošljavanje osoba sa invaliditetom i da su predrasude jedina stvar koja je protiv zapošljavanja invalidnih osoba.

„Ljude ne treba ceniti prema onome šta ne mogu da urade, već ih treba ceniti po onome šta mogu da urade“, naglasio je Vulin.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je cilj Nacionalne službe za zapošljavanje da uspostavi dobar odnos sa poslodavcima iz proizvodnog sektora, jer će, kako je rekao, ove godine biti u mogućnosti da plasira značajna sredstva u projekte koji će biti sprovedeni u saradnji sa proizvodnim sektorom.

Kada je reč o zapošljavanju osoba sa invaliditetom Martinović je rekao da prošle godine 6.600 osoba sa invaliditetom koristilo različite vrste finansijsle podrške, i da ih je oko 4.000 zaposleno.

Direktor „Geparda“ Miroslav Tanacković je rekao da je preduzeće „Rapid – Vis“ d.o.o. sa radom počelo 1. aprila 2015. godine, da ima 26 zaposlenih od čega više od 80 odsto čine osobe sa invaliditetom, te da je do danas na tržiste isporučilo robe u vrednsti većoj od milion evra.

„Preduzeće „Gepard“ postoji 25 godina, ukupno ima 120 zaposlenih, a bavi se proizvodnjom obuće u namenskoj oblasti za potrebe vojske i policije i izvozno je orjentisano za tržišta Nemačke i Austrije za potrebe čijih vojnih i policijskih službi vrši proizvodnju obuće, ali i druge zaštitne opreme“, rekao je Tanacković.

Foto Tanjug, J. Pap

Preview

PROIZVODNI POGON

Slide

ALEKSANDAR VULIN

Slide

PROIZVODNI POGON

Slide

VULIN MARTINOVIC I TANACKOVIC

Slide

ALEKSANDAR VULIN

Slide

VULIN MARTINOVIC I TANACKOVIC

PROIZVODNI POGON

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh