Gradovi

Vulin: Za osobe sa invaliditetom još 62 miliona dinara

Vulin: Socijalna davanja neće biti umanjena

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je danas Udruženje za pomoć MNRO Zvezdara i tom prilikom najavio da će do kraja ove nedelje biti raspisan još jedan konkurs za podršku organizacijama koja rade na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom u iznosu od 62 miliona dinara.

„Kao što smo rekli nijedno socijalno davanje neće biti umanjeno, pa tako je i ove godine, kao i prošle, Ministarstvo za funkcionisanje i pomoć udruženja koja se bore za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom odvojilo 325.712.000 dinara“, rekao je Vulin.

On je istakao i da je za pomoć projektu udruženje Zvezdara Ministarstvo prošle godine odvojilo 1.198.000 dinara.

Kada je reč o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Vulin je istakao da je prošla godina bila najbolja od 2009. jer je kroz mere Nacionalne službe za zapošljavanje zaposleno 4.913 osoba sa invaliditetom.

„Pre toga najbolja godina je bila 2014. kada smo to uspeli da uradimo sa 3.913 osoba“, rekao je Vulin dodajući da se vide napredak i veliki rad.

On je zamolio i zatražio pomoć od svih društveno odgovornih preduzeća da bar deo svoje reprezentacije, svog budžeta za marketing, potroše tako što će pomoći ovakvim organizacijama kupovinom šolje, bedža…

Koordinator Udruženja za pomoć MNRO Zvezdara Jasmina Erker rekla je da je udruženje formirano 1977. godine sa vizijom da se eliminišu predrasude i korisnici uključe u sve društvene tokove života.

„Trenutno kod nas imamo ukupno 75 korisnika na različitim aktivnostima. U dnevnom boravku imamo 15 korisnika, 30 korisnika je u zanatsko – edukativnom cenbntru, a 30 korisnika je prošlo predah usluge roditeljstva, odnosno, vikend program kao jedan vid pripreme za samostalni život što nam je i zadnji cilj“, rekla je Erker.

Jedan od korisnika udruženja u kome su organizovani servisi podrške za osobe sa invaliditetom rekao je da mu je lepo u udruženju da se tu druže, prave nakit, šolje crtaju, ali i uče engleski i sada turski.

Udruženje ima dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, Klub za mlade u procesu osamostaljivanja i Predah usluga za decu sa invaliditetom i njihove porodice, kao i zanatsko-edukativni centar.

U okviru Godišnjeg konkursa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u 2015, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je Udruženju sa Zvezdare dodelilo 1.198.000 dinara za projekat „Dnevni boravak Zvezdara“, dok je za programske aktivnosti Udruženja u prošloj godini izdvojeno još 307.500 dinara.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh