Gradovi

Vulin: Zakon poboljšava položaj osoba sa invaliditetom

BEOGRAD – Zakon o dopunama Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom jeste veoma kratak, ali to jeste Zakon koji može da menja položaj osoba sa invaliditetom u ovoj zemlji nabolje i da konkretno utiče da kvalitet njihovog života bude bolji, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin

On je, obrazlažući predlog tog Zakona narodnim poslanicima u Skupštini Srbije naveo da se svega tri člana tog zakona menjaju, ali da zakon konkretno poboljšava položaj osoba sa invaliditetom u mandatu ove vlade.

„Ovo je već treći zakon koji usvajamo, a nadamo se da ćete nas podržati u onome što smo vam predložili, a to je zapravo nastavak politike vlade Srbije koja je dokazala da joj je zaista stalo do položaja osoba sa invaliditetom“, rekao je Vulin.

Ističe da je suština tog zakona je da se omogući osobama sa invaliditetom da koriste svoj potpis.

„Jedno svoje prosto, obično, ljudsko pravo, koje zbog prirode svoje invalidnosti nisu u mogućnosti da koriste, da koriste sopstveni potpis. Oni to ne mogu da urade, zato nailaze na čitavo more problema kada odu u banku, agenciju, pred neki organ, u MUP.

To su problemi koji se primećuju i rešenje tih problema zaista znači osobama sa invalididtetom“, rekao je Vulin.

Dodao je da dugi niz godina, savez traži da se taj problem reši i istakao da je konačno došao na red.

„Na ovaj način, ne samo što ispunjavamo svoje obaveze prema Konvenciji o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom koju smo ratifikovali još 2009, već važnije, pokazujemo da prepoznajemo probleme osoba sa invaliditetom i da ih rešavamo“, rekao je ministar.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh