• Ekonomija

  WB: Srbija popravila prijave ali poreski sistem…

  porez,plačanje,računi,poreska,digitron,Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock

  U najnovijem izveštaju Paying Taxes 2018 (Plaćanje poreza), koji je Svetska banka izradila u saradnji sa revizorsko-konsultantskom kompanijom Prajsvoterhaus Kupers (PwC), navodi se da je upotreba novih tehnologija pojednostavila poreski sistem ali da je u Poreska uprava imala mnogo manje aktivnosti da prijavu poreza dovede na sledeći (viši) nivo.

  To je dovelo da malog pada u performansama zemlje, u poređenju sa konkurentima iz regiona Centralne Azije i Istočne Evrope, koji su nastavili sa inovacijama.

  Foto: Svetska banka/PwC

  Dalja digitalizacija procesa poreske prijave zahteva modernizaciju poreske administracije i građenje kapaciteta poreskog ne samo za e-prijavu, već i poboljšanje precene rizika, kvaliteta revizije i stalnosti i jednoobraznosti (konzistentnosti) u primeni propisa.

  I pored napretka koji je učinjen, srpska poreska administracija je još na početku puta da transformiše poreski sistem zemlje u zaista moderan sistem okrenut poreskom obvezniku.

  Iako postoje inicijative i projekti s ciljem pojednostavljenja lokalnih taksi i dažbina i parafiskalnih nameta, kao i projekti pojednostavnjenja i poreskihprocedura i poreskoh izveštavanja, vidi se samo mali progres u ovim važnim oblastima, navodi se u izveštaju Svetske banke.

  NEŠTO BOLJE, NEŠTO GORE

  U kategoriji ukupan porez i nivo doprinosa, Srbija je u donjoj polovini liste, daleko ispod Makedonije i Kosova (Svetska banka samoproglašenu državu vodi odvojeno), ali i Crne Gore, BiH, Albanije…

  Foto: Svetska banka/PwC

  Slična je slika i u kategoriji vremena potrebnog za prijavu, a kod ukupnog broja plaćanja, Srbija je sa 33 plaćanja na samom dnu. Iako je ovde broj plaćanja na šalterima prepolovljen sa 67 na 33 u toku 2013-15, najviše zahvaljujući uvođenju i unapređenju elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza, i dalje su od nas gori samo u Albaniji (35 ) i Kirgiziji (51).

  Alo nije sve tako crno. U kategoriji vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza u Srbiji, ono je skraćeno za 53 sata u odnosu na 2013,

  Ukupno opterećenje porezima i doprinosima za Srbiju iznosi 39,7 posto, što je neznatno ispod svetskog proseka od 40,5 procenata, ali je u srpskom slučaju povećano u prethodnih nekoliko godina.

  Prema indikatoru plaćanja poreza, Srbija se nalazi na 82. mestu na listi od 190 zemalja sveta.

  Regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za zapadni Balkan i centralnu Evropu Tomas Lubek je ukazao da Srbija ima dobar rezultat u indeksu koji meri vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza, ali da postoji prostor za dalji napredak.

  Foto: Svetska banka/PwC

  „Oblast plaćanja poreza je izuzetno važna, jer ako imate jednostavnije procedure za izvršavanje poreskih obaveza, posebno za male subjekte, imaćete i veći procenat kompanija koje ne posluju u sivoj zoni već u zakonom dozvoljenoj zoni“, istakao je Lubek.

  Centralno mesto u ovogodišnjem izveštaju zauzima tehnologija, koja prema rečima Toma Dejna iz kompanije PwC Britanija, olakšava život poreskim obveznicima, ali i poreskim vlastima u smislu toga da poreznici sada plaćaju porez onlajn i tako dobijaju mnogo više informacija.

  „Uočavamo veliki napredak u Srbiji u proteklim godinama, u smislu skraćenja vremena potrebnog za izvršavanje poreskih obaveza, jer kompanije sada najveći deo poreza mogu platiti onlajn. Broj plaćanja je značno pao u poslednje tri godine“, kazao je Dejn.

  Branka Rajičić iz kompanije PwC Srbija je istakla da je ovo prvo regionalno predstavljanje izveštaja posle globalnog predstavljanja izveštaja prošle nedelje u Dubaiju.

  Primena tehnologije od strane poreskih obveznika i administracije je, kako se navodi u izveštaju, uticala na smanjenje opterećenosti izvršenja poreskih obaveza za firme u Srbiji.

  Dodaje se da je Srbija preduzela kontinuirane napore u proteklim godinama kako bi poboljšala poslovnu i investicionu klimu u zemlji, a da je to imalo efekta pokazalo se kroz znatno poboljšanu poziciju Srbije na Duing biznis listi.

  Na regionalnom predstavljanju izveštaja Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju izneti su detaljni rezultati analize o poreskim režimima u 190 zemalja sveta iz globalne i lokalne perspektive.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com