Gradovi

Z.Pusić:Busanje u hrvatske grudi lakše od reformi

ZAGREB, 21. marta (Tanjug) – Predsednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić kritikovao je aktuelnu hrvatsku vlast istakavši da je „busanje u hrvatske grudi lakše od reformi“, te podsetio na izjavu lidera HDZ-a i aktuelnog potpredsednika vlade Tomislava Karamarka, koji je u predizbornoj kampanji poručio da postoji samo oficijelna, oktroisana istina i da druge nema.

Dodaje da je aktuelni politički mejnstrim takav put otvoreno i najavio u svojoj predizbornoj kampanji, kada je Karamarko porucio da će po njihovom dolasku na vlast „svako u svojoj kući moći da misli i govori šta hoće, ali da to nece moći i na javnoj sceni“.

Kako kaže, sve ono što se sada dešava na tragu je te izjave.

„Atmosfera straha, koju stvaraju takve reči i postupci političara, nešto je što je veoma opasno za Hrvatsku. Jer zemlja, u kojoj treba da se plašite ako niste politicki podobni, sve je samo ne demokratska“, navodi on, prenela je TV B92.

Na HRT-u je, pdseća se, ukinut satiricni program „Montirani proces“, pandan Kesicevoj „24 minuta“, a i nekoliko urednika televizije je dobilo otkaze.

Osim toga, predsednica Veca za elektronske medije Mirjana Rakic prinudena je da podnese ostavku.

„Iako je sve vreme kampanje propagirano kako se treba okrenuti buducnosti, kako je svima dosta i ustaša i partizana i cetnika, danas se dešava upravo suprotno. Politicka garnitura koja je došla na vlast, pre svega njen dominantni deo vezan za „Domoljubnu koaliciju“, svojim nas postupcima samo vraca u prošlost i u dobrom delu hrvatske javnosti vec prevladava ocena da ona potencira iracionalne ideološke teme jer i ne zna ništa drugo“, istice Pusic.

Prema njegovim recima, „busanje u hrvatske grudi ipak je mnogo lakše od sprovodenja reformi, za šta treba znanje, a ne samo politicka podobnost“.

„Narodnooslobodilacki pokret je bio najjaci antifašisticki pokret na tlu okupirane Evrope i doveo je do toga da su se na kraju Drugog svetskog rata i Jugoslavija i Hrvatska našli na pobednickoj strani. I to je istorijska cinjenica na koju bi svaki gradanin Hrvatske morao biti ponosan“, kaže Pusic.

Medutim, „iz radikalnog desnog miljea“ se sve vreme NOB dovodi u pitanje „pri cemu se otvoreno poseže za revizijom pa cak i falsifikovanjem istorije“.

„To stalno opravdavanje ustaštva, relativizacija zlocudnosti ideja koje su stajale u temeljima NDH, makkartijevski antikomunizam… pokazuje koliko je ekstremna desnica u Hrvatskoj neinventivna i skucenog horizonta. Ali i opasna i štetna po nacionalne interese demokratske zemlje. Slicno kao poklonici Draže i Nedica u Srbiji“, navodi predsednik Antifašisticke lige Hrvatske.

Zato je, kako kaže, „i te kako zabrinjavajuce da što na te revizionisticke tendencije, koje su prisutne ne samo u Hrvatskoj i Srbiji, nego i Madarskoj, Slovackoj… Evropska unija ne reaguje“.

„Istina, jedan deo Evrope jeste zabrinut zbog rasta popularnosti ekstremne desnice u zemljama nekadašnjeg istocnog bloka, tu mislim i na bivšu Jugoslaviju. Nažalost, Evropa je u velikoj meri odstupila, u nekim podrucjima do neprepoznatljivosti, od temeljnih ideja i vrednosti oceva-osnivaca EU. Naprosto imate osecaj kao da je poslednjih nekoliko godina Evropi pao imunitet na ekstremne desnicarske pokrete koji svi koketiraju s nekom verzijom fašizma, a danas bujaju u mnogim zemljama EU“, naveo je Pusić.

Treba se, kaže, podsetiti da privlacnost i snaga EU nije u izdašnosti njenih fondova nego u prihvatanju i promociji onih vrednosti u cijoj je odbrani antifašizam nastao. A ugrožavanje tih ideja i vrednosti ugradenih u njene temelje, zapravo je najveca opasnost za EU, mnogo veca nego bilo kakvi migrantski talasi“, kaže on.

Pocele su ponovo da sevaju i varnice izmedu vlasti u Hrvatskoj i Srbiji, pa je iz Banskih dvora stigla prozivka zbog Šešelja pa cak i najava blokiranja daljeg puta u EU, na šta je usledio odgovor iz Nemanjine da „crnokošuljaši ne paradiraju Beogradom, vec centrom Zagreba”.

„U normalnim prilikama pre bi se ocekivalo smirivanje medusobnih tenzija, jer u okolnostima koje karakterišu srpsko-hrvatske odnose desnije orijentisane stranke lakše prave takve iskorake od umerenijih politickih struja koje se uvek boje optužbi za „nacionalnu izdaju“. Uostalom, dovoljno je setiti se da je Aleksandar Vucic, istina malo prerano, prvi cestitao Karamarku pobedu na izborima“, istice Pusic.

Pusic kaže „da se stalno vracamo na Domovinski rat“ pa je napetost i konfrontacija sa srpskom nacionalnom manjinom, a usput i Srbijom, nešto je što se stalno izvlaci na površinu i koristi kao argument za homogenizaciju i radikalizaciju.

„Jer za ovakve politicare, koje ovde imate na vlasti, nema ništa bolje od jednog dobrog neprijatelja na koga uvek možete upreti prstom i kriviti ga za sve“, zakljucuje Pusić.

Foto Tanjug/ Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh