Gradovi

Za 117 radnika Aha Mura Prvi maj isplaćene zaostale zarade

PIROT – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja danas je u Industriji odeće „Aha Mura Prvi maj Pirot“ dodelilo 117 rešenja radnicima kojima su isplaćene zaostale zarade u vrednosti od 40 miliona dinara, preko Fonda solidarnosti, a državni sekretar Dragan Todorović je poručio da će vlada pomoći takvim fabrikama da obnove proizvodnju.

U fabrici „Aha Mura Prvi maj Pirot“ stečajni postupak je otvoren 25. juna prošle godine, a do sada je Fondu solidarnosti podneto 1.284 zahteva za isplatu potraživanja.

„Vlada na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem je u deliktanoj situaciji da shodno svojim mogućnosti pomaže ljudima koji su bili izbačeni na ulicu bez zarada i koji nisu mogli da brinu o svojoj egzistenciji“, rekao je Todorović tokom posete fabrici.

On je kazao da je Vlada Srbije prihvatila na sebe da ispravlja nepravde iz prethodnog perioda i da je kompanija Tigar dobar primer za celu Srbiju.

Todorović ističe da Tigar sada beleži uspeh i da je iako je bila pred stečajem sada ima uposleno 90 odsto kapaciteta.

On kaže da politika vlade nije, kako kaže naš narod, da „nekom da parče ribe da ga nahrani, već da mu da udicu i da ga nauči da peca“.

„Suština ppolitike Vlade Srbije je da hitno pomogne onima koji tu pomoć zaslužuju, ali i da se uspostavi proizvodnja u fabrikama kao što je Prvi maj Pirot, da se poništi negativan uticaj pljačkaških privatizacija koje su opustošile nekada najbolje fabrike ovog kraja“, naveo je Todorović podsetivši da je ta fabrika nekada bila najveći proizvođač odela u Evropi

On poručuje da će Vlada Srbije pokušati i tu fabriku da podigne na noge, pronađe stateške partnere, poveća proizvodne kapacitete i otvori nova radna mesta.

„Suština jeste u iznalaženju strateškog partnera“, dodao je Todorović.

Fond solidarnosti ima ulogu solidarnog dužnika za isplatu dela potraživanja zaposlenih koja nisu mogla biti namirena iz stečajne mase, a radnicima koji ostvaruju ovo pravo isplaćuje se zarada za poslednjih devet meseci pre pokretanja stečajnog postupka u visini minimalne neto zarade.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh